Nem PIN-kódot, a hangodat kéri az új kártya

Vágólapra másolva!
A tolvajok elleni harcban hatékony fegyver lehet az a fejlesztés alatt álló bankkártya, ami PIN-kód helyett tulajdonosa hangjának azonosításával működik.
Vágólapra másolva!

A kártya a beépített hangfelismerő chip segítségével nem is akármilyen hangsorra vár - egy előre megállapított jelszóval működik, amit csakis tulajdonosa hangján fogad el.

A Beepcard Santa Monica-i fejlesztési központjában legyártott prototípus az első próbálkozás arra, hogy egy hagyományos méretű bankkártya egy mikrofonnak, egy hangszórónak, egy elemnek és egy hangfelismerő chipnek adjon helyet. A prototípus jól működik, ám a méretbeli elvárásoknak még nem felel meg: szélessége és hosszúsága megegyezik a szabvánnyal, ám háromszor olyan vastag, mint a hagyományos bankkártyák.

A kártya azon túl, hogy tulajdonosának hangján várja a jelszót, egy korábban kifejlesztett módszer segítségével - miután azonosította fölhasználóját - önmaga is egy akusztikus jellel igazolja a számítógép felé "személyazonosságát". Ez a technika korábban már jól bevált az ellen, hogy a csalók a kártya azonosító kódjával online tranzakciókat hajtsanak végre anélkül, hogy maga a kártya a kezükben lenne.

A hangos kártya kezelése egyszerű: egy a felületén található gomb benyomása után a kártya női hangon, amerikai angol kiejtéssel felszólítja használóját, mondja be a jelszót. Amint a beépített hangfelismerő-szoftver elfogadja a jelszót és a hangot, a kártya maga is igazolja magát sípolásával a számítógép felé, és kezdetét veheti a tranzakció.

A fejlesztőknek még számos akadályt kell leküzdeniük, mire a hangos kártya forgalomba kerülhet, ezek közé tartozik a már említett méretbeli probléma. További gond, hogy a beépített elem nem cserélhető, ezért terhelhetősége véges - úgy tervezik, a kártya két évig napi 10 tranzakcióra lesz hitelesítve. Ráadásul az elemnek a kártyához mérten kellően hajlékonynak kell lennie, ezért a fejlesztők azzal próbálkoznak, hogy a kártya sarkába és ne a közepébe helyezzék el, mivel a használat és tárolás közben a sarkok kevésbé vannak kitéve a hajlításnak.

Információbiztonsági szakemberek arra számítanak, hogy ha ezeket a gondokat sikerül megoldani, a hangos kártya a felhasználók körében sikeres és népszerű eszköz lesz.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről