A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
2
Bronzérem
1
HUNMagyarország
21:05VízilabdaMagyarország-Japán
HUNMagyarország
22:03ÚszásSzabad 4 x 200m
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A 66 kilogrammos súlycsoportban szereplő Hámori Luca csütörtökön simán, egyhangú pontozással legyőzte ausztrál ellenfelét, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a párizsi olimpia női ökölvívótornáján, és már csak egy siker választja el az éremtől. A boksz történetének első magyar női olimpikonja a következő körben a világbajnoki ezüstérmes algériai Imane Heliffel küzd meg, akit tavaly a nemzetközi sportági szövetség kizárt a világbajnokságról, mert túl magas volt a tesztoszteronszintje.

„Nagyon izgatottan vártam ezt a mérkőzést, mert az első nyertes meccsem adott egy plusz motivációt, hogy itt van a helyem és egy szinten vagyok az élvonallal. Már reggel úgy keltem fel, hogy alig vártam, hogy ringbe lépjek. 

Amikor aztán beléptem, rengeteg ismerős arcot és magyar zászlót láttam a lelátón. Ez plusz motivációt adott, ki is rázott a hideg. Innentől kezdve úgy léptem a ringbe, hogy nem számít, mi lesz az eredmény, ha ilyen emberek vannak a hátam mögött és egy ország szurkol nekem

– mondta a 23 éves Hámori Luca, aki a negyedik kiemelt legyőzésével került be a legjobb nyolc közé. 

Hámori Luca a boksz történetének első magyar női olimpikonja
Fotó: MTI/Illyés Tibor

„Az első menet után a sarokban mondták az edzőim, hogy 5-0-ra vezetek, én is így éreztem. Ez motivációt adott a második menetre, és minden stressz nélkül élvezni tudtam a bunyót. Amikor sikerült megfognom egy bal-jobbegyenessel, ott elbizonytalanodott és megtört. Utána már nem volt kérdés, mi lesz az eredmény. Az eredményhirdetésénél nagyon magabiztosan mentem a bíróhoz, tudtam, hogy nyertem. Ez talán még jól is mutat a bírók felé. Nem volt ebben nem volt nagyképűség, csak szimplán magabiztos voltam, és bebiztosította, hogy képes vagyok bármire” – folytatta a kőszegi Hámori Luca, akinek a mérkőzését nagy kivetítőn nézték Kőszegen az érte szorítók. 

Hámori Luca negyeddöntős ellenfele az algériai Imane Khelif lesz, akinek a helyzete azért érdekes, mert korábban megbukott egy biológiai teszten, és ki is zárták őt a női mezőnyből. Mi is írtunk már két női bokszolóról, akiket már korábban kizártak a női mezőnyből, az olimpián mégis versenyezhetnek. Az egyikük éppen az a Khelif, aki csütörtökön a 25 éves Angela Carini ellen lépett ringbe, az olasz versenyző azonban csak 46 másodpercig bírta az algériai kőkemény ütéseit, majd sírva feladta a meccset. 

ökölvívás, Imane Khelif, gender
Az algériai Imane Khelifet nem szívesen látják maguk között a női bokszolók
Fotó: AFP

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság egyébként korábban azt közölte, hogy Khelifet azért zárták ki Újdelhiben a világbajnokságon, mert nem felelt meg a tesztoszteronszint-tesztnek. A tajvani Lint ugyanezért fosztották meg a 2023-ban szerzett világbajnoki bronzérmétől.

„Az edzőteremben szinte csak fiúkkal kesztyűzöm. Vannak lányok is, de ők fiatalabbak nálam. Igazából úgy nőttem fel, hogy az elmúlt 10-12 évben fiúkkal kesztyűztem. 

Most elindult ez a hír, hogy ő esetleg fiú lehet. Két évvel ezelőtt el is tiltották a világbajnokságon, amin nem igazán lepődtem meg, mert kinézetre és alkatra is nagyon fiús. De ha valaki a földön megengedte neki, hogy itt legyen, akkor valahogy be lett bizonyítva, hogy ő lány. Engem ez most nem érdekel. Így még nagyobb lesz a magabiztosságom, ha sikerül őt legyőznöm.

Mindent megteszek majd a győzelemért, hiszen az érem lesz a cél, amiért idejöttem” – tette hozzá Hámori Luca, aki végezetül elárulta, hogy az algériai Imane Khelif ellen is lendületes boksszal szeretné meglepni ellenfelét. 

Hámori Luca a tervek szerint szombat este 21.36-kor lép szorítóba a 66 kilogrammos női ökölvívók negyeddöntőjében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!