Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Kanadai Nagydíj első szabadedzésén a McLaren brit pilótája, Lando Norris teljesítette a leggyorsabb kört.

 A 2024-es F1-es Kanadai Nagydíj első szabadedzésén az Alpine-nál Esteban Ocont Jack Doohan helyettesítette. Az időjárás nem kímélte az újraaszfaltozott pályát, ugyanis nem sokkal a gyakorlás kezdete előtt hatalmas jégeső árasztotta el a montréali Notre-Dame-szigetet, és ugyan a csapadék a kezdésre alábbhagyott, a pályamunkásoknak bőven akadt dolga. Az újraaszfaltozásnak köszönhetően ugyanis olyan helyeken is megállt a víz, ahol korábban nem és ahol egyébként nem is lett volna szabad, a heves esőzés pedig úgy tűnik, meglepetésként érte a szervezőket.

Forma-1, F1, Kanadai Nagydíj, 2024, safety car, biztonsági autó
A biztonsági autó és az időjárás fontos szerepet játszott az F1-es Kanadai Nagydíj első szabadedzésén
Fotó: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

Az egyórás visszaszámláló végül időben elindult, de a bokszutca végén piros lámpa maradt érvényben, azaz nem lehetett kihajtani a pályára, amíg le nem tolják és ki nem szivattyúzzák a vizet a pályáról – a mormoták mellett így a pályamunkások voltak főszerepben. Tíz perc után aztán, mikor már úgy tűnt, hamarosan elkezdődhet az edzés, újra rákezdett az eső, így tovább csúszott a kezdés. Miután megtette a próbaköröket a biztonsági- és az orvosi autó, úgy döntöttek, 21 perc után, immáron csapadékmentes időben elkezdődhettek a valódi események.

Norris nyerte az F1-es Kanadai Nagydíj első szabadedzését

Sokan extrém esős gumikat választottak kezdésként, de hamar kiderült, hogy az intermediate (átmeneti esőgumi) alkalmasabb a körülményekhez. A Nap kisütése is segítette a dolgokat, és noha félóra után még csak Lewis Hamiltonnak volt mért ideje, folyamatosan próbálkoztak a pilóták. Ám 33 perc után, amikorra már 14-en próbálkoztak, ismét térhettek vissza a bokszba, Csou Kuan-jü ugyanis nekicsapta a falnak az autóját, és piros zászlóval nagyjából öt percre megszakították az edzést.

Forma-1, F1, Kanadai Nagydíj, 2024, Csou Kuan-jü
Csou Kuan-jü balesete miatt még kevesebb ideje maradt gyakorolni a pilótáknak
Fotó: Getty Images via AFP/2024 Getty Images

A folytatásban folyamatosan jöttek a javítások, ahogy száradt a pálya, a legtovább pedig a két Aston Martin várt ki a pályára hajtással. Az utolsó tíz percet a két Ferrari várta az élen, és ekkor gyakorlatilag kiürült az aszfaltcsík, mert az utolsó percekre szinte mindenki megpróbálkozott száraz pályás (lágy) gumikkal is. Végül 17-en teljesítettek mért kört, és Lando Norris lágyakon futott 1,24:435-ös ideje lett az első szabadedzés leggyorsabb ideje, így a brit zárt a két Ferrari előtt.

Az F1 Kanadai Nagydíjának hétvégéje pénteken, magyar idő szerint 23 órától a második szabadedzéssel folytatódik. Szombaton 18:30-tól a harmadik szabadedzést, 22 órától az időmérőt rendezik meg, míg a 70 körös futamra vasárnap 20 órától kerül majd sor.

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet. 

Mindent egy helyen az Eb-ről