Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) felfedte az első képeket a Forma-1 2026-os autóinak kinézetéről, valamit közzétette a másfél év múlva kezdődő új korszak technikai szabályrendszerét.

A Kanadai Nagydíj csütörtöki sajtónapján az FIA nagy bejelentést tett, ugyanis nyilvánosságra hozta a másfél év múlva, 2026-ban kezdődő új korszak technikai szabályrendszerét. A motorra vonatkozó előírások jelentős része már eddig is ismert volt, most ez egészült ki a karosszériát és az aerodinamikát szabályozó részletekkel. A módosítások elsődleges célja az volt, hogy az F1-es autók könnyebbé, kisebbé és mozgékonyabbá váljanak, elősegítve a jobb versenyzést, emellett a fenntarthatóság is fontos szempontot jelentett a motorok és az üzemanyagok esetén.

Rengeteg változás jön 2026-tól a Forma-1-ben

Ami újdonság a korábban bejelentett szabályokhoz képest, az a Manuális Override mód, amely az előzési lehetőségeket gyarapítja majd. Az Override ("felülírás") mód azt eredményezi, hogy míg az elöl haladó autó energialeadása 290 km/h-s tempó után folyamatosan csökken és 355 km/h-nál eléri a nullát, a követő autó 337 km/h-ig 350 kW-ot és plusz 0,5 MJ extra energiát ad le - számolt be róla a formula.hu.

Az autók mérete és tömege csökkeni fog, a gumik esetében pedig maradnak a 18 colos kerekeknél, ugyanakkor az abroncsok szélsessége elöl és hátul is minimálisan csökken, amely az autók leszorítóerejére és légellenállására lesz majd radikális hatással.

A megnövelt biztonsági újítások mellett a 2026-os versenygépek egyik legfontosabb módosítása az aktív aerodinamika lesz. 

Az első és a hátsó szárnyat is lehet majd mozgatni: a kanyarokban nagyobb tempót jelent majd a standard Z-mód használata, míg az egyenesekben a pilóták egy alacsonyabb légellenállású X-módba válthatnak, ezzel növelve a végsebességet.

A 2024-es Forma-1-es szezon június 7. és 9. között a Kanadai Nagydíjjal folytatódik. Nyolc versenyhétvége után a 169 pontos Max Verstappen vezeti az összetettet a 138 pontos Charles Leclerc előtt. Az egyéni pontverseny harmadik helyén a 113 pontos Lando Norris áll, mögötte Carlos Sainz 108, Sergio Pérez pedig 107 ponttal rendelkezik. 

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről