A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Hihetetlen fordulat Novak Djokovic ügyében

Horizontal
(FILES) This file photo taken on February 21, 2021 shows Serbia's Novak Djokovic celebrating with the Norman Brookes Challenge Cup trophy after beating Russia's Daniil Medvedev to win their men's singles final match on day fourteen of the Australian Open tennis tournament in Melbourne. - Tennis superstar Novak Djokovic's legal battle to stay in Australia and chase a record 21st Grand Slam opened on January 10, 2022, but public online access was delayed by a technical glitch, a court spokesman said. (Photo by David Gray / AFP) / -- IMAGE RESTRICTED TO EDITORIAL USE - STRICTLY NO COMMERCIAL USE --
Vágólapra másolva!
Ausztráliában hétfőn ülésezett a bíróság Novak Djokovic ügyében. A szerb teniszsztár az Australian Openre érkezett Melbourne-be, de a hatóságok megtagadták a belépését az országba, ezért napok óta egy olyan hotelben tartózkodott, ahol a menekültjogot kérőket is elszállásolják.

Egy kiutasítottak számára fenntartott melbourne-i hotelben várakozott hosszú napokig Novak Djokovic, az ausztrál nyílt teniszbajnokság kilencszeres győztese, akitől a hatóságok szerdán megtagadták a belépési engedélyt.

A teniszező ügyében hétfőn ülésezett a bíróság, magyar idő szerint reggel fél nyolc körül született meg az az ítélet, miszerint Djokovic maradhat az országban.

Anthony Kelly bíró ítélete szerint jogtalanul törölték a szerb játékos vízumát, aki így maradhat Ausztráliában. A döntés értelmében az ausztrál kormány fedezi az eddigi procedúra költségeit, Djokovic pedig elhagyhatja a szállodát, vissza kell kapnia az okmányait is.

Djokovic elhagyhatja a melbourne-i Park Hotelt és visszakaphatja az útlevelét is Forrás: AFP/Marco Bertorello

Djokovic nem mindennapi esete itt még nem ér véget feltétlenül happy enddel. A bíróság ugyan a szerb javára ítélt, de a kormány még mindig közbeléphet. A bevándorlásügyi miniszter, akár újra dönthet úgy, hogy elveszi a vízumot Djokovictól.

Az ausztrál törvények értelmében a miniszternek kivételes döntési helyzete van a vízumok ügyében, és akár évekre is kitilthatja a játékost az országból.

Az ítélet után egyébként 30 perccel már el is kell engednie a hatóságoknak Djokovicot, akinek a szállodája előtt nagyjából 100 támogatója gyűlhetett össze, ők hangosan énekelve és táncolva vették tudomásul a döntést.

Korábban az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz, mindezt annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen, bár a viadalon ez kötelező. Az év első GS-tornájának otthont adó Victoria állam hatósága azonban megtagadta a belépést a játékostól, majd eldőlt, hogy nem kap vízumot, mert "nem szolgáltatott elegendő bizonyítékot ahhoz, hogy teljesítse a belépéshez szükséges előírásokat".

Az ügyvédei által szombaton közzétett iratok szerint Djokovic november közepén megkapta a beutazáshoz szükséges vízumot, december 30-án pedig az orvosi mentességről szóló igazolást is. Utóbbit annak alapján, hogy december 16-án pozitív tesztet szolgáltatott.

A később nyilvánosságra hozott dokumentumok alapján az is kiderült, hogy Djokovic nincs beoltva a koronavírus ellen.

A szerb elmondása szerint kétszer esett át a betegségen. Először még 2020 júniusában, majd legutóbb december 16-án produkált pozitív mintát.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!