A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
3
Ezüstérem
3
Bronzérem
2
HUNLosonczi Dávid
18:45BirkózásSemen Novikov-David Losonczi
HUNMagyarország
20:35VízilabdaItaly-Hungary
NyílNyíl
Vágólapra másolva!
A párizsi olimpiáról hazatérő Hámori Lucát óriási ovációval fogadták Kőszegen, miután ötödik helyen végzett a női ökölvívók 66 kilogrammos tornáján. A 25 éves versenyző történelmet írt, hiszen első női ökölvívóként jutott ki az ötkarikás játékokra, és az éremszerzésre is komoly esélye lett volna, ha nem találkozik össze a negyeddöntőben az algériai Iman Heliffel, aki XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik. Hámori szerdán reggel a TV2 Mokka című műsorában adott interjút. Beszélt a hirtelen jött népszerűségről, az ellenfeléről és a jövőbeli terveiről is.

„Sejtettem, hogy nagy fogadtatás fog várni a kis városomban, amit viszont tapasztaltam, azt álmaimban sem gondoltam volna. 

Az ismerőseim mellett rengeteg ismeretlen ember volt ott, akkora rendezvény volt, ami nem sokszor fordul elő a kis városunkban. Mikor odaértem, remegtem, folytak a könnyeim és hirtelen a szavak sem jöttek” 

kezdte Hámori Luca, aki az ír Grainne Walsh, majd az ausztrál Marissa Williamson felett aratott győzelme után került a középpontba, ugyanis a negyeddöntős ellenfele az algériai Iman Helif lett, aki XY kromoszómákból álló férfi DNS-sel rendelkezik, és a mezőnyt végigverve már bejutott az olimpiai döntőbe is. 

Hámori Luca
Hámori Luca hősként tért haza az olimpiáról  
Fotó:  Csudai Sándor - Origo  /  Csudai Sándor - Origo 

„A két korábbi győztes meccsem óriási magabiztossággal töltött el, majd jött ez a nagy történet, ami a meccshez társult. Ez mindenkire kihatott, hiába próbáltam kizárni és csak a meccsre fókuszálni. De sajnos ez lehetetlen volt, még ha akaratomon kívül is csöppentem bele ebbe a történetbe. 

Mire odaértem a mérkőzésre, már teljesen jól voltam, de hazudnék ha azt mondanám, hogy az a reggelem jól indult vagy az előző napom. Nagy munka volt abban, hogy úgy tudjak kiállni, ahogy kiálltam. Amikor bevonultam a ringbe, már élveztem az egészet, még annak ellenére is, hogy az egész csarnok kifütyült és én voltam az, aki ellenségnek számított”

– folytatta Hámori Luca, aki megjegyezte, hogy bár voltak magyarok a negyeddöntőjén, a lelátó az algériaiakkal volt tele, de szerencsére ki tudta zárni a füttykoncertjüket. 

Helif előző ellenfele, az olasz Angela Carini mindössze 46 másodpercig bírta a ringben, míg a kőszegi ökölvívó végig bírta mind a 9 percet, mindezt úgy, hogy a második menet után azt mondta edzőjének, hogy nem tudja megnyerni a mérkőzést. 

„Próbáltam úgy hozzáállni a meccshez, mint minden korábbi összecsapásomhoz. De persze ott volt a fejemben, hogy ez nem egy szokványos mérkőzés. Az olasz lány, akit előttem legyőzött azt mondta, hogy életében nem érzett még ekkora ütést. Én ezt kicsit túlzásnak tartom. Itt mindenki nagyot üt, bízom benne, hogy én is. 

A ringben nem volt olyan probléma, ami miatt azt éreztem volna, hogy nem tudom folytatni. Amikor ezt az edzőmnek mondtam, nem úgy értettem, hogy nem akarok tovább küzdeni. De akkor már tudtuk, hogy két menet elment, és már csak arra koncentráltam, hogy élvezni tudjam ezt az egészet.

Tudtam, hogy az utolsó menetem lesz az olimpián, élvezni akartam és ez sikerült is” – tette hozzá Hámori Luca, aki végezetül elmondta, hogy az olimpiai döntőben még szurkolni is fog Iman Helifnek, mert ha az algériai megnyerné az olimpiát, akkor elmondhatná, hogy csak a győztestől kapott ki. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!