Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország

Bede Ferenc: Jogos volt a tizenegyes, de nem csak Buffont kellett volna kiállítani

fbl TOPSHOTS Square Horizontal FOOTBALL CHAMPIONS LEAGUE FULL LENGTH BACK VIEW GENERAL VIEW REFEREE RED CARD
English referee Michael Oliver (4L) shows a read card to Juventus' Italian goalkeeper Gianluigi Buffon (2R) during the UEFA Champions League quarter-final second leg football match between Real Madrid CF and Juventus FC at the Santiago Bernabeu stadium in Madrid on April 11, 2018. / AFP PHOTO / CURTO DE LA TORRE
Vágólapra másolva!
A BL-negyeddöntők több olyan esetet is hoztak, amelyben komoly felelősség hárult a játékvezetőkre. A Real Madrid-Juventus találkozót eldöntő tizenegyes éppen úgy ezek közé tartott, mint Leroy Sané meg nem adott gólja a Liverpool elleni találkozón. Bede Ferenc, korábbi FIFA-játékvezető segített egy kicsit rendbe tenni a történteket.

Nem volt könnyű dolguk a bíróknak a Bajnokok Ligája negyeddöntőiben, ezt leszögezhetjük. Óriási iramban vívott, olykor hihetetlenül feszült mérkőzéseken kellett (volna) hibátlanul fújniuk, ami nem mindig sikerült. A negyeddöntők visszavágóin - minimum - két olyan eset is volt, amikor elő lehetett őket venni, a kérdés csak az, hogy jogosan kérnek-e rajtuk számon döntéseket a bosszankodó szurkolók.

97. percben lőtt tizenegyesgóllal jutott BL-elődöntőbe a Real

A Real Madrid hazai pályán 3-1-re kikapott a Juventustól, de így is bejutott a Bajnokok Ligája elődöntőjébe. A továbbjutást jelentő gólt Cristiano Ronaldo lőtte büntetőből a 97. percben. Buffont kiállították. A Bayern München 0-0-t játszott a Sevillával, 2-1-es összesítéssel azonban így is ott van a legjobb négy között.

"Drámai mérkőzés volt, pont olyan, amiért szeretjük a focit – mondta az Origónak nyilatkozó Bede Ferenc, korábbi FIFA-bíró a Real-Juve mérkőzésről, elismerve, ő sem számolt azzal a forgatókönyvvel, hogy az olasz bajnoknak még lehet esélye a továbbjutásra. – Ennek ellenére a küszöbén voltak, és ilyen helyzetben érthetően nehéz elfogadni, hogy mégsem sikerült.

A mérkőzést és a továbbjutást egy 93. percben befújt büntető döntötte el, ami óriási vihart kavart, ahogy a 117., talán utolsó BL-meccsén pályára lépő olasz kapus kiállítása is.

Egy történelmi piros lap a BL-ben Forrás: AFP/Curto De La Torre

"A büntető abszolút megadható volt, hiszen a Real Madrid játékosa (Lucas Vázquez - a szerk.) már felvette a pozíciót, a szerelni próbáló védő (Medhi Benatia - a szerk.) pedig hátulról fellökte, ahogy a labdához próbált odaférni.

Ő nem mérlegelhet, hogy hányadik perc, kinek a javára dönt és mi járhat ezzel, neki pártatlannak kell lennie."

A tizenegyes tehát jogos volt, de mi a helyzet a kiállítással, ott is jól döntött Michael Oliver?

akinek nem volt esélye arra, hogy szabályos körülmények között szerezze meg a labdát. A tumultusban, amikor több Juventus-játékos is körbe vette, ez valósznűleg kiszaladt a fejéből."

Benatia feldöntötte Vázquezt, ez tény. De vajon a labdát is elrúgta előtte? Forrás: AFP/Javier Soriano

Angol bíróktól a Premier League-ben gyakran látjuk, hogy a reklamáló játékost igyekszik szóban jobb belátásra bírni, és ad neki egy kis időt, amíg lecsillapodik. Nem lehetett volna itt is így tenni, ahelyett, hogy azonnal kiállítja Buffont - vetettük fel.

"Oliver valóban angol, de itt olyan heves volt a reklamálás, Buffonnál olyan látványosan elszakadt a cérna, hogy joggal mutatta fel a bíró a piros lapot.

Az pedig megint más kérdés, hogy miket mondott. Az ilyenkor előforduló alapvető angol kifejezéseket nem lehet nem meghallani."

A negyeddöntők másik, ugyancsak nagy vihart kavaró történése a Manchester City-Liverpool mérkőzésen történt, ahol a hazai csapat - a Juvéhoz hasonlóan - 0-3-as hátrányból igyekezett kiharcolni a továbbjutást. Itt Antonio Mateu Lahoz került a célkeresztbe, miután lesnek ítélve nem adta meg Leroy Sané szabályos gólját, amivel 2-0-ra vezethetett volna a City a szünetben.

A visszajátszásokból tisztán látszott, hogy Karius kapus a csapattársára, Milnerre ütötte a labdát, és róla pattant a City támadója elé. A játékvezető és az asszisztensek nyilván úgy gondolták, hogy a Milner mögött álló City-játékostól került Sané elé a labda."

Bede Ferenc szerint ugyanakkor miután a három játékvezető - a vezetőbíró, az asszisztens és az alapvonali asszisztens - a lehető legjobb pozícióban volt, érthetetlen, hogy egyikük sem vette észre, hogy Milnerről került a labda Sané elé.

Oliver esetében pozitív lesz az UEFA értékelése, ő ugyanis a fontosabb kérdésben, a tizenegyes megítlésében jól döntött, az elmaradt kiállítás pedig már nem osztott, nem szorzott."

Adódik a kérdés, hogy a fenti két esetben megoldás lehetett volna-e a videobíró használata. Bede Ferenc nincs teljes mértékben meggyőződve erről.

Én hétről hétre bent ülök szakértőként az egyik tévében, ahol az olasz bajnokikat közvetítik, és miután a Serie A-ban használják a technológiát, elmondhatom, hogy látom, látjuk, hány vitás eset, rossz döntés van még így is.

Bede Ferenc szerint az UEFA éppen az olasz és a német bajnokságban, illetve az angol FA-kupában is tapasztalt ellentmondásos tapasztalatok miatt ódzkodik a videobíró bevezetésétől a BL-ben. Ugyanakkor tény, hogy a nyári oroszországi világbajnokságon használni fogják a technológiát.

A pályától ezer kilométerről kellene jól döntenie a képernyőket figyelő játékvezetőnek Forrás: AFP/Valery Hache

"A fociban rengeteg pénz forog, és egyre hangosabb elvárás a videobíró bevezetése. De nem szabad elfelejteni, hogy ott sem egy gép dönt, mint a gólvonaltechnológiánál, ahol a számítógép megmondja, hogy a labda teljes terjedelmével áthaladt-e a gólvonalon, és az eredményt senki nem vitatja, hanem egy ember ül a monitor előtt - olykor majd ezer kilométerre a mérkőzés helyszínétől, egy moszkvai irodában - és ő hozza meg a döntést. Ha egy olyan játékvezetőre bízzák ezt a feladatot, aki még életében nem csinált ilyet, ott óhatatlanul benne van a hibázás lehetősége."

A korábbi FIFA-bíró szerint ugyanakkor biztosra vehetjük, hogy a videobíró maradni fog a fociban, még akkor is, ha a használatával éppen a játék egyik legfontosabb érzelmi eleme kerül veszélybe, ahogy történt az március 20-án a Milan-Chievo találkozón is.

Így öli ki a gólörömöt a fociból a videobíró

A Milan megnyerte a meccset, így senkit nem érdekel a dolog. Mindenesetre abszurd látvány.

"A foci koreográfiájának fontos része, hogy a reakció közvetlenül az adott esemény bekövetkezése után történik. A gól után ünnepelnek és örülnek, vagy éppen bosszankodnak a játékosok. Most már az olasz bajnokságban rendszeres, hogy

Mindent egy helyen az Eb-ről