A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

A Barcelona bukása más dimenzióba emelte az Európa-ligát

Horizontal
Barcelona's Dutch forward Memphis Depay (R) and Barcelona's Dutch midfielder Frenkie De Jong shake hands prior to the UEFA Champions League Group E football match between FC Barcelona and Dynamo Kiev at the Camp Nou stadium in Barcelona on October 20, 2021. (Photo by LLUIS GENE / AFP)
Vágólapra másolva!
2021 őszén új formátumban indultak az európai kupaküzdelmek, az UEFA teljesen megreformálta az Európa-ligát és bevezetett egy új sorozatot, a Konferencia Ligát. A cél természetesen az volt, hogy az európai szövetség versenyképessé és megfelelő nézettségűvé tegye a Bajnokok Ligája mellett az Európa-ligát is. Megváltozott a csoportkör és az egyenes kieséses szakasz is, míg a „maradék" kapott egy új sorozatot. Az újítás úgy tűnik, bejött, talán sosem látott izgalmak várnak ránk az Európa-ligában, de a Konferencia Liga egyelőre nagy kérdőjel. Van csapat, amelyik még akkor sem tudta mi az, amikor kiderült, ott kell folytatnia, de a kisebb csapatoknak sosem látott esély kínálkozik arra, hogy nemzetközi trófeával gazdagodhassanak.

Erősebb mezőny, kevesebb induló az Európa-ligában

AZ UEFA már évek óta azon dolgozott, hogy színvonalasabb, eladhatóbb küzdelemsorozat legyen az Európa-ligából. A szövetség nem jótékonysági szervezet, mindent azért tesz, hogy növelhesse a színvonalat, a nézettséget, a sorozat megbecsültségét, eladhatóságát, ezzel egy időben pedig a maga bevételeit. Sokáig úgy tűnt, az UEFA abban látja a csodafegyvert, hogy a Bajnokok Ligája csoportköréből kieső csapatok bekapcsolódhatnak a nyolcaddöntőkbe és a végső győztes alanyi jogon ott lehet a következő BL-szezon csoportkörében, de ez kevésnek bizonyult.

A 2021-es őszi szezonra az UEFA kisöpörte az Európa-ligából a csapatok többségét. Egy évvel ezelőtt még 55 tagország 213 csapata vehetett részt a sorozatban és még ehhez jöttek azok, akik kiestek a BL selejtezőjének valamelyik szakaszában. A csoportküzdelmek 48 csapattal kezdődtek, az egyenes kieséses szakaszba pedig 32 csapat jutott el. Ehhez képest idén már csak 58 csapat kezdhette el a sorozatot, ehhez csatlakoztak még a BL-selejtezőből érkezett csapatok, mint amilyen például a Ferencváros is volt, amely el is jutott a csoportkörig. Az UEFA erősorrendje alapján az első öt legerősebb bajnokságból kettő, a 6-15-ig közül pedig egy került automatikusan a csoportkörbe (Magyarország, azaz az NB I ebben az erősorrendben a 33. helyen állt).

A megcsonkított mezőny magával hozta azt, hogy kevesebb olyan csapat került a csoportkörbe, amelyikre – finoman fogalmazva kevesebb semleges néző kíváncsi.

Az nem újítás, hogy a Bajnokok Ligája csoportharmadikjai az Európa-ligában folytathatják, de az UEFA gondolt egyet és a kiesők nem egyből a legjobb 16 közé kerültek, ahogy az az előző szezonban is történt. Az Európa-ligában második csapatokkal sorsolták össze a BL-ből érkezőket egy, a nyolcaddöntőket megelőző rájátszásos párharcban, Így végül az sem lett mindegy, melyik csapat nyerte meg a csoportját és melyik lett második az El-ben, ugyanis ennek nem csak a sorsolás kiemelésénél akadt jelentősége, hanem a másodikoknak tehát egy párharccal többet kell(ene) teljesíteniük, mint a csoportgyőzteseknek. Azért a feltételes mód, mert az Európa-liga csoportmásodikjai azért nem számítanak a legtöbb esetben a párharc esélyeseinek.

A Barcelona is az Európa-ligában folytatja Forrás: AFP/Lluis Gene

Nem csak az Európa-liga indulóinak kiszelektálása miatt lett bivalyerős a sorozat tavaszra is, ehhez az a szerencse is kellett, hogy olyan csapatok érkezzenek a Bajnokok Ligájából, mint a Borussia Dortmund vagy a Barcelona. Az El-csoportgyőztesei tehát páholyból nézhették a sorsolást, ők már a nyolcaddöntőben vannak, miközben a rájátszásban az alábbi párosítás alakult ki:

  • Sevilla-Dinamo Zagreb
  • Atalanta-Olympiakosz
  • RB Leipzig-Real Sociedad
  • Barcelona-Napoli
  • Zenit-Real Betis
  • Borussia Dortmund-Glasgow Rangers
  • Sheriff Tiraspol-Braga
  • Porto-Lazio

Az első mérkőzéseket 2022. február 17-én, a második mérkőzéseket február 24-én játsszák. A győztesek a nyolcaddöntőbe kerülnek, a vesztesek pedig kiesnek a nemzetközi kupaküzdelmekből. A párosítások első csapatai érkeztek a BL-ből, a második helyen állók lettek csoportmásodikok az El-ben, de a legtöbb párosításra mondhatnánk azt is, hogy simán lehetne egy csoportmeccs a BL-ben.

A Sevilla a sorozat hatszoros győztese, az Atalanta bárkire veszélyes lehet, csak az utolsó meccsén maradt le arról, hogy a Manchester United mögött továbbjusson. A Lipcse a csoportjában a Manchester Cityt és a Paris Saint-Germaint is megizzasztotta, előbbit legyőzte, utóbbi ellen döntetlent ért el a három magyar válogatott játékost is foglalkoztató német csapat.

A Borussia Dortmund kisiklása egészen érthetetlen az Ajax és a Sporting mögött, de azt nem szabad elfelejtenünk, hogy a németek legnagyobb sztárja Erling Haaland szinte egész ősszel kisebb-nagyobb sérüléssel küzdött. A norvég csodacsatár visszatérése újra topcsapatot varázsolhat a Borussiából, ha Haaland nem azzal foglalkozik majd, hogy nyáron hova igazoljon. Talán a Sheriff párosítása tűnik egy kicsit gyengébbnek, de a moldáv csapat szereplése, és az, hogy megélte a tavaszt a nemzetközi porondon, szinte maga a csoda. A Sheriff története során először szerepelhetett nemzetközi kupasorozat csoportkörében és a BL-ben rögtön az egyik legkomolyabb tettet hajtotta végre, amikor legyőzte a Real Madridot a Santiago Bernabeu stadionban és végül a Sahtar Donyecket megelőzve csoportja harmadik helyén végzett.

Erling Haaland nem gyakori vendég az Európa-ligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/picture alliance / SVEN SIMON/Anke Waelischmiller/Sven Simon

Pár mondatot megér a Barcelona-Napoli párharc is, már csak azért is, mert

2020-ban még ez a párharc a Bajnokok Ligájában ért egy nyolcaddöntőt.

A Barcelona éppen 17 éve nem szerepelt az Európa-ligában, ráadásul akkor még UEFA-kupa volt a sorozat neve, amikor a katalánok ott játszottak. Még egy dolog közös volt az akkori és a mostani Barcelonában: nem volt a csapat játékosa Lionel Messi. Messi 2004 októberében mutatkozott be a Barcelonában, a nemzetközi porondon pedig csak a Bajnokok Ligájában szerepelt, távozása után pedig rögtön az El-ben találta magát a Barcelona. A pénzügyi nehézségekkel is küzdő csapat sorsát nem itt akarjuk elemezni, de az tény, hogy a Bayern, Benfica, Dinamo Kijev hármas mellől még ebben a formájában is továbbjuthatott volna a Barcelona. A csoportkör alatt három edző, Ronald Koeman, Sergi Barjuan és Xavi is vezette a csapatot, utóbbinak kellett volna csodát tennie Münchenben, de a Bayern ellen nem sikerült még pontot szerezni sem. Xavi nyilatkozata, miszerint nem lett volna csoda Münchenben nyerni és a tény, hogy a klub korábbi jelképe, Lionel Messi "elvette" Robert Lewandowski elől az Aranylabdát, elég motiváció lehetett a németeknek, hogy ne "feküdjenek le" a Barcelonának és megmutassák, a 8-2 és a csoportban rendezett első meccs 3-0-s sikere után bármikor le tudja győzni a Barcelonát. Végül ez a meccs is 3-0 lett a bajoroknak.

2020 nyarán még a Bajnokok Ligájában találkozott a két csapat Forrás: AFP/Lluis Gene

Egy dolog miatt biztosan különleges lesz majd a Barcelona és a Napoli találkozása. Diego Armando Maradona ugyanis összeköti a két csapatot. A 2020-ban elhunyt legenda mindkét csapatban focizott, Nápolyban a stadiont is róla nevezték el a halála után és már két szobrot is kapott a városban, egyet a stadionon kívül, egyet pedig azon belül. Maradona a Napoli játékosként nyert Aranylabdát és UEFA-kupát is.

A nyolcaddöntők rájátszásos meccsei után újabb sorsolás következik 2022. február 25-én.

A csoportelső csapatok már a legjobb 16 között vannak, a lenti csapatok azok:

  • Olympique Lyon
  • Monaco
  • Szpartak Moszkva
  • Eintracht Frankfurt
  • Galatasaray
  • Crvena zvezda
  • Bayer Leverkusen
  • West Ham United

Egy dolog biztosnak tűnik, kiélezett harc lesz az Európa-ligában a végső sikerért és végre olyan párharcok lesznek, amik miatt csütörtökönként is érdemes lesz bekapcsolni a tévét, nem csak kedden és szerdán.

De mi az a Konferencia Liga?

Annak ellenére, hogy hónapok óta megy az első kiírása, sokan nem tudnának rá pontos választ adni. Aki nem tudja, mi az, nem kell elszomorodnia, mert még az a Brendan Rodgers sem tudja, akinek a csapata a sorozat egyenes kieséses szakaszára készül.

„Őszinte leszek, igazából azt sem tudom, mi ez a versenysorozat. Az Európa-ligára és a csoportunk megnyerésére koncentráltam.

De abban is biztos vagyok, hogy hamarosan megkapom a válaszokat" – mondta a Leicester City menedzsere, Brendan Rodgers, miután csapata kikapott a Napolitól és csoportharmadikként a Konferencia Liga egyenes kieséses szakaszába zuhant.

Brendan Rodgers azt sem tudta, mi az a Konferencia Liga Forrás: AFP/Tim Keeton

Az UEFA 2019 őszén jelentette be, hogy a Bajnokok Ligája és az Európa-liga mellett elindít egy harmadik sorozatot is. A KEK megszüntetése óta először lett 2021 őszén újra három különböző nemzetközi sorozat. A Konferencia Liga ugyanúgy működik, mint az Európa-liga, 32 csapat a csoportokban, a csoportelsők továbbjutnak a nyolcaddöntőkbe, a csoportmásodikok pedig ugyanolyan rájátszáskörbe kerülnek, mint az El-csapatok, de ide értelemszerűen az Európa-liga csoportharmadikjai kerülnek.

A Konferencia Ligában a másik két sorozattal ellentétben egy csapat sem szerepelhet alanyi jogon a csoportkörben, csak selejtezőn keresztül lehet bejutni, illetve úgy, ha az adott csapat az Európa-liga utolsó selejtezőkörében szenved vereséget.

AZ UEFA célja egyfelől az lehetett a sorozat életre keltésével, hogy az Európa-ligából kisöpört sok csapatnak legyen hol szerepelnie, illetve hivatalosan az, hogy a kisebb csapatok is átélhessék azt, milyen érzés egy nemzetközi kupasorozatban szerepelni és akár trófeát is szerezni.

Ez abból is jól látszik, hogy összesen 184 csapat indulhatott a selejtezőkben

és ebben nincsenek benne azok a csapatok, amelyek a BL vagy az El selejtezőiből kerülnek át.

Lássuk, hogy sikerült a kisebb csapatok helyzetbe hozása, mutatjuk, kik élték meg a tavaszi folytatást.

Csoportgyőztesként várhatja a nyolcaccöntőket a Rennes, a Basel, a Köbenhavn, a Feyenoord, az Alkmaar, a Roma, a Gent és a Linz. A rájátszásos körbe jutott csapatok pedig az El-ből kaptak ellenfelet, mutatjuk ezeket a párokat (második helyen a Konferencia Liga csoportmásodikjai):

  • Fenerbahce-Slavia Praha
  • Midtjylland-PAOK
  • Rapid Wien-Vitesse vagy Tottenham Hotspur
  • Olympique Marseille-Qarabag
  • PSV Eindhoven-Maccabi Tel-Aviv
  • Leicester City-Randers
  • Celtic-Bodö/Glimt
  • Sparta Praha-Partizan Beograd

A rájátszás meccseit itt is február 17-én és 24-én rendezik majd, egy nappal később sorsolás, majd márciusban következnek a nyolcaddöntők. A sorozat győztese itt is indulási jogot szerez a következő szezon csoportkörében, de természetesen nem a BL-ben, hanem az Európa-ligában.

Sokáig ez sem tart, nem baj, ha nem tanuljuk meg

2024 őszétől újra teljesen más lebonyolítás várható a nemzetközi kupákban. A Bajnokok Ligájában például a jelenlegi 32 helyett 36 csapat szerepel majd, a négycsapatos csoportokat pedig egy nagy tabella váltja fel, így a jelenlegi hat helyett tíz találkozót játszik majd minden résztvevő különböző ellenfelekkel. Az első nyolc automatikusan a nyolcaddöntőbe jut, a 9-24. helyezettekre pedig rájátszás vár a 16 közé kerülésért.

Az Európa-ligában is hasonló rendszert vezetnek be, ott nyolc meccs vár majd minden csapatra, a Konferencia Ligában pedig hat. Az egyelőre még nem tisztázott, hogy két utóbbiban is megemelik-e a létszámot 36 csapatra.

A jelenleg működőnek látszó rendszer 2024-es változtatása még nem tudni, milyen hatással lesz majd a sorozatra. A reform kidolgozásakor az UEFA éppen a Szuperligától tartva dönthetett úgy, hogy emeli a meccsszámot, ezzel nagyobb bevételhez juttatva a szövetséget és az induló csapatokat, nemzeti szövetségeket. A legnagyobb kérdés talán az, hogy a nagyobb terhelés milyen hatással lesz az egyre kifacsartabb játékosokra és ki lesz kíváncsi mondjuk az utolsó fordulókban rendezendő meccsekre, amik a legjobb csapatoknak várhatóan már tét nélkül zajlanak majd.

Egyelőre azonban még ne ezzel foglalkozzunk, élvezzük, hogy az Európa-ligában is komoly színvonalú meccseket rendeznek majd.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!