Következő mérkőzések
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatottnak és Szoboszlai Dominiknek is muszáj maga mögött hagynia a Svájc elleni mérkőzést és a 3-1-es vereséget. Két nap múlva Stuttgartban a Skócia ellen bombaformában játszó németek következnek. Nem túlzás, a szerdai napon az egész világ ezt a meccset és persze Szoboszlait figyeli majd.

Nehezen szokjuk meg azt, amit nagyon könnyen kellene megszokni: Magyarországnak újra világsztár focistája van. Olyan, amilyen annak idején Puskás Ferenc volt és olyan, mint amilyen a Szoboszlait megelőző Détári Lajos. A különbség mégis óriási. Puskást ebben az esetben hagyjuk is, mert az annyira régen volt, de Détári esetében már érdekesebb az összevetés. 

Amikor 1984 szeptemberétől 1986 márciusáig a magyar válogatott és Détári a fénykorát élte, nem volt közösségi média. Ne gondoljunk abba bele, mi lett volna, ha lett volna.

Az emberek tájékozódási képességei korlátozott lehetőségekkel bírtak. Nem voltak félperces kisvideók, internetes véleményvezérek, titokban készített fényképek. Nem volt olyan, hogy egy focista minden percét kövessék - e tekintetben talán csak Diego Maradona nápolyi éveit lehetne citálni, na de az ottani paparazzók képeit is legfeljebb egy nap késéssel nézhette a világ.

Euro 2024: Hungary - Switzerland
Szoboszlai Dominik, a magyar futball jelenlegi egyetlen világsztárja
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

A világ és a futball kommunikációja teljesen megváltozott. Térjünk akkor vissza Szoboszlai Dominikhez. Aki úgy érkezett meg a németországi Európa-bajnokságra, hogy a statisztikusok kiszámolták: a 20. legértékesebb játékosa az egész Eb-mezőnynek. Már ezek a tények is akkora terhet jelentenek, amellyel kevés magyar sportoló találkozik. És mindez nem magyar jelenség - Szoboszlai most már nem csak idehaza és nem csak Európában érdekes.

Az Egyesült Államokban éppen vasárnap este jelent meg egy nagy írás a magyar válogatott csapatkapitányáról. 

Szoboszlai Dominik szombaton Kölnben 23 évesen 7 hónaposan és 21 naposan minden idők legfiatalabb csapatkapitánya lett az Európa-bajnokságok történetében. Azaz ilyen nem volt még sohasem. Az ő életében sem és a foci történetében sem. Mindez egy olyan szezon után, amikor a világ legerősebb bajnokságában, a Premier League-ben, annak is egy élcsapatában, a Liverpoolban kellett helyt állnia. Ahogy a The Athletic szakírója fogalmaz: 

Magyarországon a futball-csapatkapitányság óriási nyomással jár. Magyarország az nemzet, amelynek hatalmas futballmúltja van, amely az 1950-es években Európa és a világ legjobb válogatottjával rendelkezett, de amelyik ország soha nem nyert sem Eb-t, sem vb-t.

Még érdekesebb, ha megnézzük, Amerikában hogyan vélekednek Szoboszlai teljesítményéről az Eb első meccsén. 

Svájc ellen Szoboszlai mindent megpróbált, amit csak lehetett. Nem ő volt az oka annak, hogy Magyarország elveszítette a mérkőzést.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Hungary v Switzerland
Óriási a teher, ami a vállát nyomja
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

Sok mindent megírtunk már a Svájc elleni 3-1-es vereségről, de azért érdemes eltűnődni az amerikaiak véleményén.

 Épeszű ember tényleg nem varrhatja Szoboszlai nyakába ezt a kudarcot. 

Az igaz, hogy nem ez volt élete meccse, de a válogatottnak sem. 23 évesen egyszerűen nem lehet elvárni tőle, hogy mindent egyedül oldjon meg, hogy ha a csapatnak nem megy, akkor ő rántsa ki a gödörből a többieket. Szoboszlai Svájc ellen is fogcsikorgatva küzdött, Varga Barnabásnak gólpasszt adott (és még volt két passza, amiből gól lehetett volna), 1-2-nél űzte-hajtotta a csapatot, és nála jobban senki sem akart győzni vagy pontot szerezni.

A németek elleni meccs teljesen más lesz. Neki is, meg a csapatnak is. 

A továbbjutás miatt pontszerzési kényszerben játszó magyar csapatot kell majd Stuttgartban a gyepre vezetnie. Szerdán egészen biztosan ez lesz a nap mérkőzése és a németek tuti, hogy nem felejtenek. Nem felejtik el azt, hogy a magyarok a Nemzetek Ligájában 2022-ben oda-vissza megverték őket, nem feledik azt, hogy 2021-ben majdnem kiejtettük őket Münchenben az előző Európa-bajnokságon. A lelátón ott lesz a futballvilág színe-java, 

menedzserek és elnökök, sportvezetők és a futballvilág legbefolyásosabb emberei. 

Nyugodtan mondhatjuk tehát, hogy Szoboszlainak - válogatott szinten - ilyen meccse nem volt még, de ez igaz lehet a Stuttgartban fellépő összes magyar focistára.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 1: Group A Hungary v Switzerland
Nem Svájc ellen játszotta élete meccsét, de a németek ellen az egész világ rá figyel majd
Fotó: AFP / AFP/AFP or licensors

"Mit mondott nektek Szoboszlai a Svájc elleni meccs előtt?" - tette fel a kérdést a The Athletic újságírója Bolla Bendegúznak a Svájc elleni meccset követően? "Minden normális volt a meccs előtt" – mondta a jobbhátvéd a mérkőzés után.

 Beszédet mondott, megpróbált nyomást gyakorolni ránk.

Mit fog mondani a német meccs előtt? Mi lehet a rituálé, lesz-e valami különleges mondata, amellyel csatába küldi a mieinket? Nem tudjuk. Az biztos, hogy a Svájc elleni mérkőzést megelőző hazai várakozás sem fog csökkenni szerda este. Szoboszlainak sok olyan dologgal kell megküzdenie, amellyel más magyar sportolónak aligha. 

A "csapból is folyó" magyar focista, aki reklámokban szerepel, akiről gyorsétteremben menüt neveznek el, akinek mozdulatait a világon milliók figyelik.

Szerencsére azt még senki sem találta ki, hogy önéletrajzi könyvet jelentessenek meg róla - aki most nevet, annak figyelmébe ajánlom, hogy a norvég Martin Ødegaard még 20 éves sem volt, amikor már olvasható volt az önéletrajzi regénye. Őt pontosan ugyanolyan csodagyereknek kiáltották ki, mint mi Szoboszlait - nézzük meg, ki hol tart most. Norvégia és Ødegaard is tévén nézheti azt a német-magyar meccset, amelyet most az egész ország lélegzetvisszafojtva vár.

VARGA Barnabás; SZOBOSZLAI Dominik
Szoboszlai Dominik biciklire pattant Németországban
Fotó: Illyés Tibor / MTVA 

Szoboszlai Dominik biciklivel megy az edzésre, Szoboszlai Dominik a lelátón beszélget kedvesével, Szoboszlai Dominik nyilatkozik. Minden megmozdulása, minden cselekedete érdekes és a figyelem középpontjában van. 

Magyarországon is, Angliában is, a világon is. Jelen pillanatban a földön a legismertebb aktív magyar sportoló, ebben a tekintetben nincs vetélytársa. A csapaton belül abban sincs vetélytársa, hogy ő lesz az, aki a németek részéről a legtöbb figyelmet kapja, akiről a német szövetségi kapitány egészen biztosan a legtöbbet beszél majd a taktikai értekezleten a német világsztároknak. Mert a német csapatban több világsztár is van. Nálunk csak egy. Szoboszlai Dominik. Akin nagyon sok múlik majd, aki kulcsember lehet szerdán este Stuttgartban.

Bár még jobb lenne, ha a jelző nem a "kulcs", hanem a "nyerő" lenne.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről