Az egészséges és kiegyensúlyozott étrend része többek között a megfelelő mennyiségű gyümölcs- és zöldségbevitel. Ez tény. Ezzel tisztában vagyunk.
A válaszadók 90%-a azt is tudja, hogy a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása a magas rosttartalmuk miatt is fontos.
Több mint egyharmaduknak (42%) azonban nincs pontos ismerete arról, hogy egy nap mennyi rost bevitele szükséges.
A legfrissebb hazai felmérések szerint az élelmirost-bevitel a férfiaknál és a nőknél egyaránt elmarad az ajánlásokban szereplő napi legalább 25 gramm mennyiségtől. Az pedig különösen kedvezőtlen, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök fogyasztása 2009-hez képest csaknem ötödével csökkent Magyarországon
– mondta Kubányi Jolán a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke.
Ráadásul a válaszadók közel fele (48%) vallja azt, hogy minél nagyobb mennyiségben érdemes gyümölcs- és zöldséglevet fogyasztani, azonban a szakemberek ezt csak alkalmanként, a folyadékbevitel színesítésére ajánlják.