Egy jogvédő önhatalmúlag blokkolta a Google Drive-ot

laptop notebook böngészés számítógépezés internet wifi computer
Fotó: Ave Calvar / Unsplash
Vágólapra másolva!
Teljes Olaszországban, órákon át nem lehetett elérni a felhőtárhelyet.
Vágólapra másolva!

Az év elején elsősorban az audiovizuális tartalmak kalóz streamelése elleni fellépés jegyében elindult Olaszországban a Piracy Shield. A szolgáltatáshoz hozzáférést kapott jogvédő szervezetek képesek a felületén gyorsan és automatizáltan blokkolni a kalóz tartalmakhoz hozzáférést kínáló linkeket és IP-címeket. 

Netszolgáltató szintű letiltásról van szó, a Piracy Shield felületén a jogvédők által megadott hivatkozásokat a netszolgáltatók 30 percen belül kötelesek blokkolni a hálózataikon

A borítékolhatónak megfelelően a jogvédő szervezet egyes munkatársai nem állnak a helyzet magaslatán, idén sikerült már véletlenül a teljes CloudFlare hálózatot blokkolniuk, ez webhelyek millió számára kínál túlterheléses támadás elleni védelmet, továbbá gyorsítja az oldalaik betöltését a látogatóknál.

Most újabb csúnya incidens történt, szombat este hét óra környékén egy jogvédőcég a teljes Google Drive felhőtárhelyet blokkolta, így az olaszok olyan fél órán belül nem tudták többé elérni a szolgáltatást.

A blokkolást szombat késő éjszaka vonták vissza a rendszerben, de vasárnap reggel hét óra környékén, körülbelül 12 órával az incidens kezdete utána az olasz netezők olyan 15%-a még mindig nem tudta betölteni a Google Drive-ot.

Még szerencse, hogy szombat késő este és vasárnap reggel között okozott fennakadásokat a hozzá nem értésből történt blokkolás, hiszen az átlagos felhasználók mellett rengeteg vállalat is használja a Google Drive-ot a munkafolyamataihoz. Ki tudja, hogy mekkora káoszt okozott volna, ha hétköznap és napközben került volna sor az incidensre.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!