A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6
Vágólapra másolva!
A gömbtől a geoidig: A Föld és az űrkutatás
Vágólapra másolva!

I. Bevezetés: a Földdel kapcsolatos ismeretek


1. ábra



Az általános jellegű érdeklődés mellett a mindennapi életben gyakran szembesülünk olyan kérdésekkel, mint:




Hol vagyunk most (mármint a Föld felszínén)?
Hol található a legközelebbi folyó?

A Föld alakjával és méretével, a Föld felszínén található tárgyak helyzetének meghatározásával foglakozó szakterület a geodézia (vagy korábbi nevén alkalmazott geometria).

A Földdel kapcsolatos ismereteket a szakemberek és a felhasználók évszázadokon keresztül a Föld felszínén mozogva, ott méréseket végezve szerezték meg.

A Föld felszínétől való elszakadás lehetőséget a repülőgép feltalálása jelentette. Aki már kinézett a repülőgép ablakán, az tudja, mennyivel többet lehet onnan látni, mint mondjuk egy gépkocsi ablakából.

Az űrtechnika kialakulása további - bátran forradalminak nevezhető - változást hozott a Földdel kapcsolatos ismereteink bővülésében. Előadásomban az űrtechnika segítségével a Föld alakjáról és felszínéről szerezhető legújabb ismeretekről, illetve ismeretszerzési lehetőségekről, és ezek felhasználási módjairól szeretnék rövid áttekintést nyújtani.

A Föld elméleti és fizikai alakjai


2. ábra

fizikai alakjaelméleti alakok

A Föld fizikai alakján a litoszféra (azaz a szárazföld) és hidroszféra (azaz a vizek) által meghatározott Földalakot értjük. A fizikai Földalak csak pontonként, vonalakként vagy felületenként - s nem valamilyen zárt matematikai formában - adható meg. A fizikai Földalakkal kapcsolatos ismeretek közlésének hagyományos formája a térkép. Az informatika fejlődése következtében ezek az ismeretek napjainkban sajátos információs rendszereknek, az ún. térinformációs (vagy más szóval geoinformációs) rendszereknek az alkotóelemei.

Az elméleti Földalakok a Föld egészét vagy bizonyos részeit matematikai függvényekkel leíró modellek, amelyek megfelelően tükrözik a Föld geometriai, fizikai jellemzőit. Az elméleti Földalakokat szokás a Földdel összefüggésben felhasznált vonatkozási (koordináta-) rendszerek alapfelületeinek nevezni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!