Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A Forma-1-es Alpine istálló bejelentette, hogy a szezon végén megválik a futamgyőztes francia pilótájától, Esteban Ocontól.

A 27 éves pilóta 2020-ban Nico Hülkenberget váltva csatlakozott az enstone-i csapathoz, amely akkor még Renault néven futott. Ocan pályafutása során egyszer tudott futamot nyerni, a 2021-es szezonban diadalmaskodott a Hungaroringen.

A francia pilóta számára borzalmasan alakul az idei szezon. Egyedül a Miamiban tudott pontot szerezni, ráadásul a legutóbbi Monacói Nagydíjon ő volt a futam egyik negatív főhőse. Az első körben Ocon egy nagyon rossz döntés miatt összeütközött a csapattársával, Pierre Gaslyval, amelynek köszönhetően a saját futamát tönkretette, és kis híján a honfitársáét is, aki végül behozta az Alpine-t a 10. helyre. 

Ocon az ütközésért 10 másodperces időbüntetést kapott, majd ezt öt rajthelyes szankcióra módosították, amely a hétvégi Kanadai Nagydíjon lép érvénybe. A versenybírók ugyanis úgy ítélték meg, hogy Monte-Carlóban Ocon volt a felelős a balesetért. 

Esteban Ocon Magyarországon nyert először F1-es futamot
Fotó: AFP/Isza Ferenc

Bruno Famin a futam után elmondta, lesz következménye az ütközésnek, sokan arra gondoltak, hogy Ocon nem indulhat majd Kanadában, de a pilóta megerősítette, hogy készül a futamra. Hétfőn aztán kiderült, hogy a 27 éves pilótával nem hosszabbítanak szerződést, így az idény végén távozik az Alpine csapatától. 

A Monacói Nagydíj után a korábbi F1-es versenyző és jelenleg szakkommentátorként dolgozó Martin Brundle azt mondta, hogy Ocon nemcsak az Alpine vezetőit dühítette fel, de talán a jövőjét is elvágta.

"Ocon egy remek és gyors pilóta, de a történelme tisztán igazolja, hogy versenyhelyzetekben irracionális vörös köd szállja meg, különösen a csapattársai ellen. 

Korábban Sergio Pérez és Fernando Alonso is keményen kritizálta őt a csapaton belüli agressziója és ütközései miatt, ahogy most Gasly is. Ez Estebannak nagyon sokba fog kerülni, hiszen egyetlen élcsapat sem látja szívesen az effajta mentalitást, sőt, talán egyetlen csapat sem

 - mondta Brundle az Alpine versenyzőjével kapcsolatban, akinek az eset után gyorsan el is dőlt a jövője. 

Ocon távozása után Alpine hangsúlyozta, hogy a jövő évi pilótáit megfelelő időben fogja bejelenteni. 

„Fontos időszak volt az életemben, hogy ennél a csapatnál versenyezhettem a Forma-1-ben. 

Már öt éve itt vagyok főállású versenyzőként, a profi pályafutásom Enstone-ban kezdődött még tinédzser koromban, így ez mindig különleges hely lesz számomra

 – mondta a francia pilóta a távozása bejelentése után.

Formula 1 - Media Day Of Monaco GP
Esteban Ocon öt év után távozik az enstone-i csapattól
Fotó: Andrea Diodato/NurPhoto

„Megéltünk együtt néhány nagyszerű pillanatot, néhány nehéz pillanatot is, és természetesen hálás vagyok mindenkinek a csapatban az emlékezetes időkért. 

Hamarosan ismertetem a terveimet, de addig is teljes mértékben arra koncentrálok, hogy jó úton haladjak, és sikeres legyen a szezon hátralévő része a csapatnak

 – tette hozzá Esteben Ocon. 

Esteban Ocon a napokban közleményt adott ki, amiből kiderül, hogy az online térben folyamatosan zaklatják a monacói versenybaleset óta. Ocon elmondta, sok támogató üzenetet kapott, de sokan zaklatták, ami miatt nagyon szomorú, de állítása szerint nem véletlenül indult 140 nagydíjon már, hiszen kemény versenyzőnek tartja magát, így nem meglepő, hogy vannak incidensek körülötte, de ez igaz a többi pilótára is.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről