Vágólapra másolva!
A 22-szeres Grand Slam-győztes spanyol teniszlegenda, Rafael Nadal csütörtökön bejelentette a visszavonulását. A kiváló sportembertől egykori nagy ellenfele, Roger Federer megható sorokkal búcsúzott.

A 38 éves sztár csütörtökön a közösségi médiában közölte, a novemberi Davis Kupa-döntőt követően felhagy a profi sporttal. Az Instagramra feltöltött videó alatt a 2022-ben visszavonult, 20-szoros GS tornagyőztes svájci Roger Federer, Nadal korábbi nagy ellenfele is kommentálta a spanyol teniszező visszavonulását - írta meg az MTI.

Mindig azt reméltem, hogy ez a nap soha nem jön el. Köszönjük a felejthetetlen emlékeket és azokat a hihetetlen eredményeket, amelyeket a mindannyiunk által szeretett játékban elértél. Óriási megtiszteltetés volt" - 

fogalmazott Federer, és hozzátette: "micsoda pályafutás, Rafa!"

Nadal 2001-ben, mindössze 14 évesen mutatkozott be a profik között, első nagy sikerére nem kellett sokat várnia, a spanyol válogatottal 2004-ben Davis Kupa-győzelmet ünnepelt úgy, hogy legyőzte az akkori világranglista második helyezettjét, az amerikai Andy Roddickot. A következő évben megkezdte menetelését a Roland Garroson, ahol Pete Sampras 1990-es diadala óta az első tinédzser győztes lett. 

A francia nyílt bajnokságon egészen elképesztő, 112-4-es mérleggel rendelkezik.

Nadal a 2008-as pekingi olimpián egyesben aranyérmet nyert, ebben az évben pedig karrierje során először a világranglista élére ugrott. A közönségkedvenc spanyol elsősorban az elveszett labdát nem ismerő, a legnehezebb helyzetekből is talpra álló mentalitásáról, egyedülálló tenyeres pörgetéseiről vált ismerté, és emelkedett a sportág legnagyobbjai közé.

rafael nadal
Minden idők egyik legnagyobb teniszezője, Rafael Nadal bejelentette visszavonulását
Fotó: AFP/Carl De Souza

A salakkirálynak is becézett Nadal karrierje során 92 ATP-tornát nyert meg, rekordot jelentő 14 alkalommal győzött a Roland Garroson, 

legutóbb éppen Párizsban játszott az olimpián és - miután az első fordulóban Fucsovics Mártont búcsúztatta - nagy riválisa, a 24-szeres GS-győztes Novak Djokovicstól kapott ki.

Nadalt 2005 áprilisa és 2023 márciusa között 912 héten keresztül jegyezték a legjobb tízben a világranglistán, ez ugyancsak rekord, mint ahogyan a salakon megnyert 63 tornagyőzelem. A Roland Garros mellett Barcelonában 12-szer, Monte-Carlóban 11-szer, Rómában 10-szer diadalmasodott, és négyszer szettveszteség nélkül győzött Grand Slam-tornán, amire rajta kívül senki nem volt képes.

Kapcsolódó cikkek

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!