Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Szerdán este a magyar labdarúgó-válogatott egy botrányos bírói döntésnek is köszönhetően 2-0-ra- kikapott a házigazda német csapattól az Európa-bajnokság A csoportjának második fordulójában. Marco Rossi együttese ezzel két meccs után pont nélkül áll a kontinensviadalon, azonban még nem lehet kijelenteni, hogy kiesett.

A labdarúgó-világbajnokságokon a csoportmeccsek többnyire alacsony színvonalúak, ez abból is adódik, hogy a 32 csapatos mezőnyből minden csoportból csak két csapat jut tovább, így minden csapat óvatoskodik, mert senki nem akar korán megégni.

Az Európa-bajnokságok azonban azért teljesen mások, mert a 24 csapatból 16 továbbjut, ez pedig úgy jön össze, hogy a hat csoport első két helyezettje mellé bejön a négy legjobb csoportharmadik. 

Magyarország - Svájc, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, csoportkör, A csoport, RheinEnergieStadion, Köln, euro2024magyarok, 2024.06.15.
Szoboszlaiéknak egy győzelem mindenképpen kell a továbbjutáshoz
Fotó: Mirkó István

Csak emlékeztetőül írjuk, hogy a 2016-os franciaországi világbajnokságot úgy nyerte meg a portugál válogatott, hogy nem nyert meccset a csoportjában, csak három döntetlent tudott összekaparni, így végül három ponttal, nullás gólkülönbséggel jutott tovább. 

A 2016-os Európa-bajnokság legjobb csoportharmadikjai:

  • Szlovákia 4 pont/0-s gólkülönbség
  • Észak-Írország 3 pont/0-s gólkülönbség
  • Írország 4 pont/-2-es gólkülönbség
  • Portugália 3 pont/0-s gólkülönbség 

Ez után vessünk egy pillantást a 2021-es részben magyarországi rendezésű Európa-bajnokság csoportharmadik helyezettjeire:

  • Svájc 4 pont/-1-es gólkülönbség
  • Ukrajna 3 pont/-1-es gólkülönbség
  • Csehország 4 pont/+1-es gólkülönbség
  • Portugália 4 pont/+1-es gólkülönbség 

A magyar válogatott jelenleg 0 ponttal, -4-es gólkülönbséggel áll az A csoport utolsó helyén, de ez még nyilván változik, hiszen Marco Rossi csapata június 23-án még pályára lép Stuttgartban a skót csapat ellen.

Most lehet matekozni, reméljük, hogy az utolsó mérkőzésünknek is lesz tétje

mondta a találkozó után Gulácsi Péter, aki a mieink egyik legjobbja volt a németek elleni meccsen. 

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 2: Group A Germany v Hungary
Gulácsi Péter kiválóan védett a németek ellen
Fotó: AFP

 

A magyar válogatott továbbjutásához először is az kell, hogy Rossi csapata győzzön Skócia ellen, ha ez megvan, akkor mindenképpen megvan a csoport harmadik helye. Innentől kezdve jöhet a matematika.

A legfontosabb, hogy minél kevesebb riválisnak legyen háromnál több pontja, de az lenne az igazi, ha annál még kevesebb lenne. Ez leginkább sok döntetlennel valósulhat meg. Innen nézve a B és a C csoport nem alakul rosszul, van rá esély, hogy Spanyolország és Olaszország, valamint Anglia és Szerbia kiemelkedik a maga négyeséből.

De talán a múltból kiindulva annak van a legnagyobb realitása, hogy több csapat is lesz, amely három ponttal fog végezni, így döntő lesz majd a gólkülönbség. 

A feladat tehát innentől nagyon egyszerű: az utolsó meccsen minél több góllal kellene verni a skótokat.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről