Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott hétfőn megkezdte felkészülését a németországi Európa-bajnokságra, ahol Marco Rossi együttese a svájci, a házigazda német és a skót csapattal méri majd össze erejét a csoportküzdelmek során. A Telkiben rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia szélsője és Lang Ádám, a ciprusi Omonia Nicosia középhátvédje válaszolt az újságírók kérdéseire.

Marco Rossi szövetségi kapitány hétfőn elmondta, hogy a válogatott minden tagja egészséges az Európa-bajnokságra való felkészülés kezdetén. Lang Ádámmal és Fiola Attilával kapcsolatban elárulta, hogy mindketten készen állnak a munkára, a vállműtéten átesett Fiolának azonban az ütközéseket még kerülnie kell.

EB-felkészülésTelki, Telki, edzés, eb, válogatott, labdarúgás
Szoboszlaiék hétfőn kezdték meg a felkészülést az Eb-re
Fotó: Origo - Csudai Sándor

Az olasz szakember hétfőn elmondta, hogy a teljes keretből négyen nincsenek még Telkiben, az Egyesült Államokban légióskodó Gazdag Dániel, valamint a Koreai Köztársaságban játszó Ádám Martin később csatlakozik, ahogyan a svájci élvonalban szereplő Bolla Bendegúz, valamint az Angliából érkező Callum Styles is.

A Telkiben rendezett csütörtöki sajtótájékoztatón Nagy Zsolt, a Puskás Akadémia szélsője és Lang Ádám, a ciprusi Omonia Nicosia középhátvédje válaszolt az újságírók kérdéseire. 

A 31 éves Lang Ádám március végén szenvedett lábközépcsonttörést, így sokáig az is kérdéses volt, hogy szerepelhet-e az Európa-bajnokságon. 

„Jó állapotban vagyok, mentálisan és fizikálisan is. 

A lábam is rendbe jött, úgyhogy teljes értékű edzésmunkát végzek már. Szerencsére maximálisan oda tudom tenni magam

– mondta a 67-szeres magyar válogatott játékos, aki az idei szezonban csak 21 meccsen lépett pályára a klubcsapatában, így érthetően nem volt elégedett az idényével. 

Doorstep sajtótájékoztató, doorstepsajtótájékoztató, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének sajtóeseménye, Telkisajttáj, Lang Ádám, LangÁdám, Nagy Zsolt, NagyZsolt, 2024.05.30.
Lang Ádám alapember a védelemben
Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Hektikus idény volt, hullámzó teljesítményt nyújtottunk, de elértük az európai kupaszereplést a harmadik hely megszerzésével. Szerettünk volna a kupában is jobban szerepelni, de a döntőt csúnyán elveszítettük” – folytatta a 31 éves védő, aki hangsúlyozta, a klubszezonját fejben már lezárta, most már az Európa-bajnokságra szeretne koncentrálni. 

Nagy Zsolt élete legjobb szezonját futott, hiszen a Puskás Akadémia szárnyvédője 11 góllal és öt gólpasszal várja a szezont. 

„Az utolsó fordulóban odaértünk a dobogóra, aminek nagyon örültem. Nem csak rajtunk múlt, de szerencsére meglett. 

Nagyon jó idényen vagyok túl, bár volt pár hónap kihagyásom egy műtét miatt. Szerencsére kemény munkával visszahoztam a sérülésem előtti formámat. Nagyon örülök neki, hogy ilyen idényt zártam”

 – mondta a 31 éves játékosa, aki a 2022-ben az a németeknek és az angoloknak is gólt lőtt a Nemzetek Ligájában.

Doorstep sajtótájékoztató, doorstepsajtótájékoztató, Telki, férfi A-válogatott Eb-felkészülésének sajtóeseménye, Telkisajttáj, Lang Ádám, LangÁdám, Nagy Zsolt, NagyZsolt, 2024.05.30.
A szárnyvédő Nagy Zsolt volt a Puskás legeredményesebb játékosa idén
Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lang Ádám már a 2016-os Európa-bajnokságon is ott volt, így a válogatott egyik legrutinosabb játékosának számít.

„Nem teszek különbséget a válogatott összetartások között. 

Természetes csodálatos, hogy már egy évtizede itt lehetek, és képviselhetem a nemzetet. Az utóbbi években nagyot fejlődött a magyar válogatott, örülök, hogy ennek szerves része lehettem. 

A közeg, a szakmai stáb és a szövetség is óriást lépett előre, ezért minden élvezettel jövök és megélem a pillanatok” – mondta Lang, aki 2014 májusában mutatkozott be a nemzeti csapatban. 

A magyar válogatott hétfőn kezdte meg a felkészülést, erről is szót ejtett a két játékos. 

„Mindenki rendkívül motiváltan érkezett, de persze érezhető a hangulaton, hogy mindenki nagyon felszabadult, mert mennek a poénkodások és a zrikák. A testemen azért érzem, hogy komoly intenzitással csináljuk” – mondta Lang Ádám, aki hangsúlyozta azt is, hogy a hosszú szezon után sikerült mentálisan is feltöltődnie.  

Lang Ádám az Eb-n is szembe kerülhet majd a németek sztárjával, Kai Havertzel
Fotó: Koncz Márton - Origo

„Egy hét pihenő után érzem, hogy keményen beleálltunk a melóba. 

Most a fizikális felkészítés zajlik. Érezhetően a fizikum javításán, annak építésen van most a hangsúly. Ebből valószínűleg majd az írek elleni meccs után visszaveszünk”

– folytatta Nagy Zsolt, aki 2019 novemberében debütált a magyar válogatottban. 

Marco Rossi csapata június 4-én Írországban játszik felkészülési meccset, június 8-án pedig az izraeli együttest fogadja Debrecenben. 

„Mindkét felkészülési meccs kemény csata esz. Az írek talán fizikálisabbak, ellenül kemény párharcokra lehet számítani. Izrael is remekül játszott a selejtezősorozatban, és minimálisan dolgokon múlt, hogy lemaradtak az Eb-szereplésről. Kiélezett meccsek lesznek, de a saját elképzeléseinket kell megvalósítani, azokat, amiket eddig gyakoroltunk” – vélekedett a meccsekről Lang Ádám, míg Nagy Zsolt is azt emelte ki, hogy ezeken a meccseken az Eb-re összeállított taktika gyakorlása lesz a legfontosabb. 

Nagy Zsolt a Nemzetek Ligájában már lőtt egy hatalmas gólt a németeknek
Fotó: AFP/Kisbenedek Attila

Egy felkészülési időszakban a játékosok rengeteg időt töltenek együtt, így fontos az is, hogy ki tudjanak kapcsolódni. 

„Nagyon szeretek biliárdozni, dartsozni, együtt lenni a srácokkal Telkiben, hiszen szezon közben erre kevés lehetőségünk van. Ilyenkor a pályán kívül is közelebb tudunk kerülni egymáshoz. Szerencsére itt Telkiben minden adott ahhoz, hogy az ember jól tudja érezni magát” – mondta a Puskás Akadémia szélsője. 

„A szobában mindenkinek megvan a kis magánszférája. Van aki könyvet olvas, sorozatot néz, de sokan megjelenünk az edzőtábor közösségi termében is, ahol rengeteg a poénkodás és néha még egy kis kártyázás is belefér” – tette hozzá Lang Ádám. 

A magyar válogatott jövő kedden 20.45 órától Dublinban az írek vendége lesz, majd jövő szombaton 18.00-tól Debrecenben fogadja az izraelieket.

Marco Rossi együttese június 15-én kezd Svájc ellen az Európa-bajnokságon, négy nappal később a házigazda németek elleni meccs jön, majd június 23-án Skóciával találkozik az együttes az A csoport utolsó fordulójában.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről