Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
Miközben a magyar labdarúgó válogatott a Svájc elleni csoportmérkőzésre készül a németországi Európa-bajnokságon, a svájci sajtó a magyar csapat alapemberének, Willi Orbánnak a táplálkozásával van elfoglalva.

A magyar labdarúgó-válogatott szombaton 15 órakor kezdi meg szereplését a németországi Európa-bajnokságon, és Marco Rossi csapata rögtön az egyik legfontosabb összecsapással kezdi a tornát, ugyanis a biztos nyolcaddöntőt érő második helyre pályázó svájci csapat ellen lép pályára Kölnben. A tét nem kicsi, hiszen egy esetleges győzelem hatalmas lépés lenne a továbbjutás felé. 

Euro 2024 - Training Hungary
Willi Orbán a magyar válogatott edzésén
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A szombati összecsapás előtt a svájci 20min terjedelmes cikket közölt a válogatott alapemberéről, Willi Orbánról, amelyben kiemelik, hogy a Lipcsében futballozó védő nagyon odafigyel a táplálkozására is, és bár sokaknak meglepő lehet egy élsportolótól, de egyáltalán nem a gabonapehely a kedvence. 

"A reggeli granola lomhává és lassúvá tesz. Inkább fehérjékre van szükségem, mint szénhidrátokra. Reggelire néha a steak is megfelelő lehet" – mondta korábban a DPA-nak adott interjújában Orbán, akinek nincs kifogása a cukros ételek ellen sem, mivel az is kell a feltöltődéshez.

A 20min egy táplálkozási szakértő segítségével azt próbálta megfejteni, hogy vajon van-e értelme egy ilyen diétának a profi labdarúgók számára.

"Alapvetően soha nem adható egyszerű válasz a helyes étrend kérdésére. 

Feltételezhető, hogy Orbán nem csak húst eszik. De egyértelmű, hogy ha egyoldalúan táplálkozunk, az tápanyaghiányhoz vezet"

 – nyilatkozta Dani Hofstetter táplálkozási szakértő a svájci lapnak.

Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, pályabejárás, 2024.06.14.
Marco Rossi csapata készen áll az Eb-re
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Hofstetter arról is beszélt, hogy a szénhidrátra hatalmas szükségük van a sportolóknak, mivel a futballisták gyakran 10-13 kilométert futnak egy meccsen, aminek a nyolc százalékát sprintelve teszik meg.

"A gyorsaság és a regenerálódás szempontjából a hús nem segít. Az olyan nagy intenzitású sportokban, mint a futball, nélkülözhetetlen a szénhidrát" - mondta a szakember. 

Ha valaki csak húst fogyaszt, akkor nem jut elegendő C-vitaminhoz, de többek között az E-vitaminból és folsavból s hiány lesz a szervezetében. Ezeket ugyan táplálékkiegészítőkkel lehet pótolni, de az nem egyenértékű azzal, ha természetes úton visszük be a szervezetbe.

Az evés mellett lényeges az ivás is, lefekvés előtt egy sportolónak nem árt némi magnézium, hogy a szervezete megnyugodjon.

 A 31 éves védő számára általában nyolc vagy akár tíz óra alvás is szükséges lehet. Mégpedig nyugodt alvás, mert például okozott neki némi fejfájást az egyik idegenbeli meccse előtt egy tetőablak, amelyen át beszűrődött a fény.

"A magnézium befolyásolhatja az elalvás minőségét. Ha az ital túl sok cukrot tartalmaz, az meggátolhatja a nyugodt alvásunkat" – mondta a szakember.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről