Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Szombat délután három órától a magyar labdarúgó-válogatott megkezdi szereplését a németországi Európa-bajnokságon. Marco Rossi együttese Kölnben játszik rendkívül fontos mérkőzést a svájci együttessel, amelynek győztese óriási lépést tehet a továbbjutás felé.

Az utóbbi napokban Bad Wurzachban volt az Origo csapatának főhadiszállása, a szellemvárosban pedig egyáltalán nem éreztük az Eb-hangulatot. Kölnbe érkezve azonban nagyot fordult velünk a világ. A környék hemzseg az Eb-hez kapcsolódó reklámtárgyaktól, rengeteg az önkéntes, és mindenki rendkívül segítőkész. A pénteki nyitómeccsen a németek parádés győzelemmel kezdtek, Kölnben szinte minden fanzone csordultig megtelt, így egy helyre sem tudtunk bejutni. Ami viszont elképesztő, hogy az utcákat már pénteken ellepték a magyar szurkolók, akik parádés hangulatot csináltak a környékbeli vendéglátó egységek előtt. 

A magyar szurkolók ellepték Köln városát
Fotó: Szabó Tamás - Metropol

A hangpárbajt egész biztosan a mieink nyerték, de most lássuk, mire számíthatnak a pályán a magyarok. 

Világsztárok a svájci keretben

A svájciak az utóbbi mérkőzéseiken egyre jobb formát mutatnak. Bár az Eb-selejtezőket három döntetlennel és egy vereséggel zárták, a kontinenstorna előtt négy felkészülési mérkőzést játszottak, a dánokkal és az osztrákokkal ikszeltek, az írek és az észtek ellen pedig papírforma győzelmet arattak. 

A svájci válogatott veszélyes ellenfélnek tűnik, rengeteg rutinos, sok csatát megélt játékossal, ráadásul a védelemben van egy olyan vezére, aki az előző idényben minden fontosabb klubtrófeát megnyert. A svájci válogatott esetében a védelem az egyik legerősebb csapatrész, ráadásul az első számú kapus Yann Sommer kiemelkedő idényt futott, az olasz bajnokságot fölényesen megnyerő Inter játékosaként. A 35 éves kapus 19 bajnoki meccset hozott le bekapott gól nélkül, ezzel oroszlánrészt vállalt a milánói csapat bajnoki diadalában. 

Yann Sommer a világ egyik legjobb kapusa
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

A védelemből mindenképpen ki kell emelni a Manchester City sztárját, Manuel Akanjit, aki az előző szezonban minden fontosabb trófeát (Premier League, FA-kupa, Bajnokok Ligája) megnyert Pep Guardiola csapatával. A 28 éves futballista a svájciak legértékesebb játékosa, a transfermarkt adatai alapján 42 millió euró a piaci értéke.

A védelem tengelyéből a 32 éves Fabian Schärt is érdemes még megemlíteni, a 80-szoros válogatott játékos a Newcastle United összes BL-csoportmeccsét végigjátszotta ősszel.

A kapusposzton és a védelemben hasonló erőt képvisel a két válogatott, ráadásul a svájciak a középpályán is van egy olyan kaliberű világsztár, mint a magyar csapatban Szoboszlai Dominik. A csapatkapitány Granit Xhaka nélkül elképzelhetetlen a svájci válogatott. A 31 éves középpályás kiváló formában van, alapembere és egyik legjobbja volt az ebben a szezonban veretlenül német bajnokságot nyerő Bayer Leverkusennek, amellyel a Bundesliga mellett a Német Kupát is elhódította.

Granit Xhaka a svájci csapat vezére
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Xhaka a svájci válogatott legfontosabb játékosa. Ő az aki mélységből szervez, minden támadásnál rajta keresztül folyik át a labda. A 31 éves játékos az idei szezonban minden mutatóban a világ legjobb középpályása között volt, Marco Rossi egyik legfontosabb feladata az lesz, hogy kitalálja, hogy szigetelje el Xhakát, ugyanis ha őt sikerül kivonni a játékból, a svájci válogatott csak félkarú óriás. 

Támadásban biztosan jobbak vagyunk

Ha szigorúan a befejező csatárokat nézzük, akkor a magyar válogatott esetében Varga Barnabás helye megkérdőjelezhetetlen. A Fradi támadója hosszú hónapok óta bombaformában futballozik, ebben a szezonban 39 meccsen 29 gólnál és 12 gólpassznál jár, a válogatottban eddig 11 mérkőzésen hatszor talált be. A svájciakat nemrég nagy csapás érte, mert a legjobb csatáruknak tartott Breel Embolo ismét megsérült. Az AS Monaco 27 éves futballistája már több világversenyen is szerepelt, a katari vb-n gólt is szerzett, azonban a tavalyi szeptemberi keresztszalag-szakadása miatt nem játszhatott egyetlen Eb-selejtezőn sem.

A gólerős játékos április végén tért vissza, de újra kidőlt a sorból, ennek ellenére ott van a svájci keretben, pedig az egész szezont nézve csak 181 percet játszott a klubcsapatában. 

Embolo szinte a teljes szezont kiülte sérülés miatt
Fotó: AFP/Fabrice Coffrini

Az Eb-selejtezőkön a Premier League-ből már kiesett Burnley támadója, Zeki Amdouni volt a legeredményesebb svájci játékos, a 23 éves csatár 10 meccsen 6 gólt szerzett. Mellette még az AC Milanban szereplő Noha Okafort érdemes megemlíteni, a korábban alapembernek számító Haris Seferovic viszont a bő keretbe sem került be. 

Már a kezdés előtt hisztiztek a svájciakat

Murat Yakin együttese a stuttgarti Waldau Stadionban, a negyedosztályú Stuttgarter Kickers otthonában készült a mieink elleni meccsre, azonban a pálya minőségével egyáltalán nem voltak elégedettek a svájciak. 

Nem vagyunk elégedettek a hellyel. Igen, csalódottak vagyunk. Nem edzhetünk ilyen pályán. Feldühít bennünket, hogy ilyen nagy volt a sérülésveszély a játékosok számára" 

- nyilatkozta dühöngve a svájci válogatott szakmai igazgatója, Pierluigi Tami, aki szerint a focipályán vannak egyenetlenségek, a fű egyes helyeken különböző hosszúságú, és látszik, hogy festéket adtak a gyephez, hogy a barna foltok ne látszódjanak.

Van miért visszavágni

Ami a svájciak elleni statisztikát illeti, a mieink sokkal jobban állnak: a két csapat eddig 46-szor játszott egymás ellen, ebből 30-at a magyar válogatott nyert meg, 11-et a svájci, ötször pedig döntetlen született. Az összképet viszont némileg árnyalja, hogy a két csapat legutóbbi három meccsét egyaránt a svájciak nyerték, így Rossi csapatának nem is jöhetne jobbkor a javítás lehetősége, és persze a már emlegetett szerencse is besegíthetne. 

Kevés a kérdőjel a magyar válogatottban

Marco Rossi együttese már régóta összeállt. A szurkolók kis túlzással álmukból felkeltve is fújják a magyar válogatott kezdőcsapatát. Az Európa-bajnokság előtt az volt a legfontosabb kérdés, hogy vajon az a Dibusz Dénes lesz-e a kezdőkapus, aki végigvédte a selejtezősorozatot vagy az a Gulácsi Péter, aki a súlyos sérülése után visszaverekedte magát az RB Leipzig kezdőjébe és szenzációs tavaszt produkált. 

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Gulácsi Péter visszaverekedte magát a válogatottba
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Rossi a felkészülés meccsek előtt azt mondta, hogy majd a Svájc elleni találkozón kiderül, hogy ki mellett tette le a voksát, azonban az írek elleni felkészülési meccsen Gulácsi kezdett, az izraeliek elleni találkozót pedig végigvédte, így úgy tűnik, hogy ez a kérdés eldőlt. 

Rossit arról is kérdezték, hogy a meccshiánnyal küszködő, ámde alapembernek számító Szalai Attilának vagy pedig annak a Dárdai Mártonnak van nagyobb esélye a csapatba kerülésre, aki mindössze csak három válogatottsággal rendelkezik. 

Az olasz szakember mindkét játékosát méltatta, és a svájciak elleni találkozó előtt azt mondta, hogy jelenleg mindkettejüknek ugyanannyi esélye van kezdőcsapatbeli tagságra. 

Ami egész héten kérdéses volt, az a jobb oldali szárnyvédő kiléte. Alapjáraton Nego Loïc számít alapembernek, azonban Bolla Bendegúz szenzációsan futballozott az Izrael elleni felkészülési meccsen. Nem mellesleg Nego a héten kisebb sérüléssel bajlódott, így a válogatott szerdai nyílt edzésén a társaitól külön tréningezett, a meccs előtti sajtótájékoztatón pedig Marco Rossi megerősítette, hogy nem lesz bevethető. 

Ezt várják a főszereplők

Murat Yakin, a svájci válogatott szövetségi kapitánya szerint sok erőssége van Marco Rossi csapatának. A válogatottat 2021 óta irányító edző úgy vélekedett, a magyarok elsősorban csapatként erősek, amit az eredmények is igazolnak, elvégre veretlenül nyerték meg a selejtezőcsoportjukat.

„Kemény meccsre számítok, de a fontos az, hogy mi használjuk a saját erősségeinket. A jövőbe tekintek, nem a múltba, csak a holnapi meccsre koncentrálok” – mondta Yakin, aki hangsúlyozta, valamennyi ellenfelüket tisztelik, senkit nem becsülnek le, mert minden csapat megérdemelten jutott ki az Európa-bajnokságra.

Murat Yakin játékosnak kiváló volt
Fotó: AFP/Thomas Kienzle

A 49 éves szövetségi kapitány elárulta azt is, hogy a középcsatár Breel Embolo bevethető lesz, viszont a támadók közül Steven Zuber, a középpályáról pedig Denis Zakaria hiányozni fog.

A csapatkapitány Granit Xhaka arról beszélt, hogy remek szezon van a háta mögött, de nem tökéletes, mivel az Európa-liga döntőjét elvesztették a Bayer Leverkusennel. Azt is hangsúlyozta, hogy a sikerek magabiztosabbá tették, ennek is köszönhető, hogy ő maga is jó teljesítményt nyújtott.

Most viszont új fejezet kezdődik az Eb-vel. Akik ismernek, tudják, nem szeretek beszélni hipotézisekről. Csak annyit mondhatok, úgy pakoltam a bőröndbe, hogy sokáig maradunk”

 – mondta a karmester, aki 2017-ben a legutóbbi magyar-svájci meccsen is betalált. 

Marco Rossi, a magyar válogatott szövetségi kapitánya úgy érzi, hogy a Svájc elleni meccset csak csapatként játszva lehet megnyerni. 

„Nagyon sok erősségük van. Kemény csapat, szilárd védekezéssel. Nagyon komoly minőséget képviselnek a középpályán is. Csapatként kell játszanunk, és oda kell figyelnünk az átmeneteikre is” – mondta az olasz szakember, aki a Metropol kérdésére elárulta, hogy már megvan a fejében a kezdőcsapat, ám azt nem ismertette. 

Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, pályabejárás, 2024.06.14.
Marco Rossi csapata készen áll az Eb-re
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Az előző Eb-n is ott voltunk, jól játszottunk, de nem jutottunk tovább. Majd meglátjuk, most mi történik. Nem 

véletlenül vagyunk itt, hanem a pályán mutatott játékunk miatt. Szeretnénk főszereplők lenni az Eb-n, és örömet akarunk szerezni a szurkolóinknak”

 – mondta Rossi, aki megerősítette azt is, hogy Nego Loïc sérülés miatt nem lesz bevethető a meccsen, így minden bizonnyal Bolla Bendegúz lesz majd a jobb oldali szárnyvédő.

A várható kezdőcsapatok:
Magyarország: Gulácsi – Lang, Orbán, Dárdai – Bolla, Nagy Á., Schäfer, Kerkez – Szoboszlai, Sallai – Varga B. 
Svájc: Sommer – Elvedi, Akanji, Zesiger – Widmer, Freuler, Xhaka, Rodríguez – Vargas, Ndoye – Embolo. 

A találkozót az Origo élőben közvetíti Kölnből.

A magyar válogatott szombaton a svájciak ellen Kölnben kezdi meg az Eb-szereplését, majd Stuttgartban előbb június 19-én a házigazda németekkel, négy nappal később pedig a skótokkal találkozik a csoportkörben.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről