Következő mérkőzések
Románia
18:002024. július 02.
Hollandia
Ausztria
21:002024. július 02.
Törökország
Vágólapra másolva!
A németországi labdarúgó Európa-bajnokság egyik legerősebb csoportjának záró fordulójában Spanyolország 1-0-ra nyert Albánia ellen, ezzel hibátlan mérleggel és kapott gól nélkül jutott tovább.

A találkozó esélyesének előzetesen a spanyol válogatott számított, már csak azért is, mert az ibériaiak mind a nyolc eddigi mérkőzésüket megnyerték az albánok ellen, összesen 31-3-as gólkülönbséggel. Luis de la Fuente csapata ugyanakkor gyakorlatilag tét nélkül léphetett pályára, mivel a horvátok és az olaszok elleni sikerével már megnyerte a csoportját és bebiztosította továbbjutását az egyenes kiesési szakaszba. 

Euro 2024: Albania - Spain
A spanyolok nagyon magabiztosan védekeztek
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Az egy pontos albánok azzal a tudattal kezdhettek a düsseldorfi találkozón, ha legyőzik Spanyolországot, Horvátország pedig Olaszországot, akkor biztos továbbjutók.

Az albánok a Strakosha – Balliu, Ajeti, Djimsiti, Mitaj – Ramadani, Asllani – Asani, Laci, Bajrami – Manaj összeállításban kezdték a meccset, míg a spanyolok teljesen felforgatott tizeneggyel léptek pályára: Raya – Navas, Vivian, Laporte, Grimaldo – Zubimendi, Mikel Merino – Ferran Torres, Dani Olmo, Oyarzabal – Joselu kezdőnek szavazott bizalmat Luis de la Fuente.

Spanyol egykapuzás, az albánok csak keresték a labdát

A B csapattal felálló spanyolok az első percektől kezdve magukhoz ragadták az irányítást és a 13. percben a vezetést is megszerezték. Dani Olmo ugratta ki a jobb oldalon érkező Ferran Torrest, aki a tizenegyespont magasságából lőtt a jobb alsó sarokba, a labda végül a kapufa segítségével kötött ki az albán kapuban. 

  • A Barcelona támadója a huszadik gólját szerezte a válogatottban és pályafutása során a harmadikat Eb-n, így már csak Álvaro Morata, Fernando Torres és David Villa szerzett nála több Eb-gólt a spanyol válogatottban. 

A fél gőzzel játszó ibériaiak a gól után is hatalmas fölényben játszottak, de sokáig igazán veszélyes helyzetet nem tudtak kialakítani. Bő félóra elteltével aztán Dani Olmo került ziccerbe, de az ötösön bevetődő védő blokkolta, majd Torres fejelt nem sokkal léc fölé nagyjából hét méterről.

Football: UEFA Euro 2024 - 1st round day 3: Group B Albania v Spain
Ferran Torres ünnepli a spanyolok vezető gólját
Fotó: AFP

Az első albán kapura lövésre a 45. percig kellett várni, akkor Asllani bal sarokba tartó távoli lövését Raya védte vetődve. 

A spanyolok nem akartak, az albánok nem tudtak gólt lőni

A második félidőt is a spanyolok kezdték jobban, a Real Madrid támadója, Joselu kis híján lőtt egy csodagólt a 47. percben, de centikkel a jobb kapufa mellé ollózott. Ezt követően az albánok kijöttek a szorításból és elkeseredett hajrába kezdtek, de Raya védte Armando Broja próbálkozását, majd Asllani bombázott a jobb kapufa mellé.

A hajrá percei igazán nagy izgalmakat nem tartogattak, mivel a spanyoloknak bőven megfelelt az egygólos vezetés és eldugták a labdát a rendkívül pontatlanul játszó albánok elől. Az albánoknak a hosszabbításban is megvolt a lehetőségük az egyenlítésre, de Broja közeli lövésénél elképesztően nagyot védett Raya, így végül maradt az 1-0.

A spanyol válogatott ezzel az Eb-k történetében a második olyan csapat lett, amely három győzelemmel és kapott gól nélkül jutott tovább. Az első az olasz együttes volt 2020-ban - akkor az itáliaiak aranyéremmel zártak.

Eredmény, csoportkör, 3. forduló, B csoport:
Albánia-Spanyolország 0-1 (0-1)
Düsseldorf, Merkur Spiel-Arena, v.: G. Nyberg (svéd)
Gól: Torres (13.)

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről