Élő közvetítés
Portugália
ÉLŐ
Szlovénia
Vágólapra másolva!
A magyar labdarúgó-válogatott június 19-én Stuttgartban játszik Eb-csoportmeccset a házigazda német együttes ellen. Marco Rossi csapatára bizonyosan az utóbbi évek legnehezebb mérkőzése vár majd, de azért, ha visszatekintünk a közelmúltba, a küldetés korántsem lehetetlen, ráadásul a németeknek legalább annyi félnivalója van tőlünk, mint nekünk tőlük. Lássuk tehát, hogy kikkel néznek majd farkasszemet a mieink a Stuttgart Arénában.

A német válogatottnál a tavalyi év botrányos teljesítményének egyik következménye a szövetségi kapitány cseréje lett, ami nagyon ritkán fordul elő Németországban. A másik meg a közvélemény teljes tanácstalansága, mert a hazai rendezésű Európa-bajnokságon ugyanannyi esélye van a csapatnak a csúcsra érni, mint elbúcsúzni a csoportkörben.

Press conference of the German coach, Julian Nagelsmann
Rózsaszínű idegenbeli meze lesz az Eb-n a német válogatottnak
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP 

Tavaly szeptemberben nevezték ki a német válogatott szövetségi kapitányának a 36 éves Julian Nagelsmannt, aki olyan feladatot kapott, amibe nála nagyobb nevű szakemberek is belerokkantak. Hansi Flick távozása után az állás nélküli tehetséges edzők közül kétségtelenül Nagelsman volt a legjobb megoldás, róla tréneri tevékenysége megkezdése óta mindenki mondogatja, hogy hatalmas karrier várhat rá.

Madridból hozott gyilkos ösztön

A fiatal tréner kinevezése után a német csapat nem lett sokkal meggyőzőbb, ugyanis négy felkészülési meccsből csak egyet tudott megnyerni. Március óta azonban sokkal bizakodóbbak a németek, ennek pedig az az oka, hogy a Real Madrid legendája, az Európa-bajnokság után visszavonuló Toni Kroos bejelentette, hogy a kontinensviadalra visszatér a Nationalelfbe. A hatszoros BL-győztes legenda reaktiválása telitalálat volt, ugyanis márciusban a vezérletével a németek simán megverték a franciákat, majd a hollandokat is lefocizták. Nagelsmann együttese az Európa-bajnokság előtti két felkészülési meccsén 0-0-s döntetlent játszott az ukránokkal, majd egy görögök elleni 2-1-es győzelemmel hangolt a tornára. 

Az Ukrajna elleni meccsünk szuper volt. Régóta nem láttam tőlünk ilyen jó 0-0-t, ám a gólok hiányoztak, és ezt megtanulhatjuk a Madridtól” 

– mondta Antonio Rüdiger, a Real Madrid BL-győztes védője, aki úgy gondolja, hogy ő és Toni Kroos gyilkos ösztönt hoznak magukkal Madridból a német válogatottba. 

Kroos visszatérésével Negalesmann megtalálta a legjobb csapatát, a 34 éves karmester köré építette az együttest, ezzel pedig, úgy tűnik, kezdenek visszatalálni a sokáig sikeresen járt útjukra. A német játékosok érzik, hogy életük soha vissza nem térő lehetősége hazai környezetben maradandót alkotni, úgyhogy egyénileg egyre jobb formába lendülnek. 

Neuerben benne lehet a baki

Manuel Neuer óriási, a Real Madrid elleni BL-elődöntős hibájából nem lehet kiindulni, mert a világklasszis német kapus felnőtt pályafutása 2006-os kezdete óta tíznél kevesebb ilyen bakit követett el. Persze, bizakodni lehet, hiszen a görögök elleni felkészülési meccsen is kapott egy hatalmas potyát, ami után a szövetségi kapitánynak is meg kellett védenie. 

Manuel az első számú kapusunk. Nem akarok erről vitát indítani, még akkor sem, ha ezt nagyon sokan szeretnék. Tökéletesen megbízom benne, ráadásul volt három olyan világklasszis védése is, amire nem sokan lettek volna képesek”

 – vette védelmébe kapusát a szövetségi kapitány.

Germany - Greece
Neuer a görögök elleni meccsen egy gyengécske lövést paskolta Jórgosz Maszúrasz elé
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A 2010-es világbajnokság óta vitathatatlanul Neuer az első számú német kapus. Az azóta rendezett hét világeseményen a németek által vívott 34 meccs közül csak egyen nem védett, a 2010-es bronztalálkozón. Lassan már azt is elfelejtjük, mikor, ki volt a tartalékja. Most még tudjuk, hogy jelenleg André ter Stegen, de évek múlva már aligha fogunk emlékezni rá, pedig ő is kiváló kapus, és sokak szerint már évek óta neki kellene védenie a Nationalelfben. 

Világklasszisok a védelem közepén

Az idei szezonban négy-öt középhátvéd produkált bombateljesítményt. Köztük van Antonio Rüdiger, a Real Madrid védője, mellette pedig Jonathan Tah-nak, akinek óriási szerepe van abban, hogy Bayer Leverkusen olyan hosszú veretlenségi sorozatot produkált, mint soha egyetlen csapat sem a komolyan vehető bajnokságok történelmében. 

Valószínűleg ők alkotják 4-2-3-1-es szisztéma esetén a német válogatott közepét. Amennyiben valamelyikükre nem lehet számítani, akkor a fiatal Nico Schlotterbeck léphet elő, neki óriási szerepe van a Dortmund BL-döntőig tartó menetelésében. Csakhogy az ő tökéletes teljesítményéhez az is kellett, hogy segítséget kapjon rutinos, világbajnok társától, Mats Hummelstől, aki viszont nem lett tagja a keretnek. 

Borussia Dortmund v Real Madrid CF - UEFA Champions League Final 2023/24
Kroos és Rüdiger főszereplői voltak a Real Madrid 15. BL-győzelmének
Fotó: NurPhoto via AFP/Ibrahim Ezzat

Nélküle viszont Schlotterbeck teljesítménye erősen kérdéses. Viszont ha van Hummelsnél öt jobb a posztján, akkor nagyon lehet irigyelni a németeket, bár sokan megkérdőjelezik, hogy a frankfurti Robin Kochnak vagy a stuttgarti Waldemar Antonnak inkább itt van-e a helye, mint a dortmundi legendának.

A jobb oldalon van a legtöbb esélyünk

A jobboldali hátvéd posztjára „munkaerő-átképzés” útján egy világsztár érkezett, Joshua Kimmich személyében. Az ő helye néhány éve a világ legjobb öt-hat focistája között volt, és most egy kisebb visszaesés után régi-új posztján valószínűleg vissza fog térni oda. 

A német védelem a baloldalán bontható meg leginkább, de addig el is kell jutni. Itt a berlini Unionnal rossz szezont produkáló Robin Gosens kihagyása miatt a stuttgarti Maximilian Mittelstädt vagy a lipcsei David Raum kerülhet szóba, mindkettőt jól ismeri a Bundesligából Sallai Roland, de Szoboszlai Dominik és Schäfer András is. 

Magyarország - Izrael, MagyarországIzrael, barátságos válogatott-mérkőzés, felkészülés, felkészülési mérkőzés, felkészülésimérkőzés, Nagyerdei Stadion, Debrecen, 2024.06.08.
Bolla Bendegúz remekelt a jobb szélen az Izrael elleni meccsen
Fotó: Ladóczki Balázs - Origo

Ha valahol lehet esélyünk a németek ellen, akkor ez a mi jobb oldali támadójátékunk. És az Izrael elleni felkészülési meccsen is láthattuk, hogy Szoboszlai Dominik és Bolla Bendegúz bárkiből bolondot tud csinálni ezen az oldalon, a kettejük közti játékoskapcsolatra biztosan építhet majd Marco Rossi a németek ellen. 

Bombaerős középpálya

Középpályán egyértelműen jobbak a németek, mint mi. Nagelsmann azt is meg merte engedni magának, hogy kihagyta a keretből Leon Goretzkát, az élete talán legjobb szezonját produkáló dortmundi Julian Brandtot, és talán még Emre Cannak is lett volna helye. 

Bekerült még a keretbe a Brightonban játszó Pascal Gross, aki 32 évesen debütált a válogatottban, a leverkuseni Robert Andrich, aki nem biztos, hogy Xabi Alonso gépezetéből kikerülve jól teljesít majd, a stuttgarti Chris Führich, akinek alig van nemzetközi rutinja, továbbá a 2004-es születésű müncheni Aleksandar Pavlovic, akinek meg semmilyen rutinja nincs. 

Amennyiben ők szerepelnének a német középpályán, kicsit sem kellene félteni a mieinket, azonban a többségük nem fog játszani. 

Kroos visszatérésével újra van egy igazi irányító, aki mozgatni tudja a csapatot. Ráadásul nem is akárkiknek osztogathat majd. Ott van az újdonsült bajnokcsapat ifjú sztárja, Florian Wirtz, aki bombaformában játszott tavasszal, és ha csak tartani tudja a formáját, Kroos-szintű karrierje lesz. 

Germany - Ukraine
Florian Wirtz a német keret legértékesebb játékosa
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A müncheni Jamal Musiala is parádés az előrejátékban, így világ legjobbjai közül egyszerre hármat is pályára küldhet a német kapitány, és akkor még nem beszéltünk arról a Leroy Sanéról, aki bármilyen meccset el tud dönteni, ha jó napot fog ki. A négy klasszison kívül még olyan meghatározó, rutinos emberek vannak ebben az egységben, mint a rutinos Thomas Müller és Ilkay Gündogan.

Újra lesz világklasszis csatára a németeknek?

A németek első számú támadója az Arsenal csatára, Kai Havertz lesz, akinek 24 évesen, 46 válogatott meccsel és 49 BL-találkozóval a háta mögött egyszer már bizonyítania kellene a válogatottban is, hogy az átlagnál jobb focista.

A 193 centis játékosért tavaly nyáron 75 millió eurót fizetett az Arsenal a Chelsea-nek, a szurkolók pedig kétkedve fogadták a leigazolását. Havertzet kezdetben középpályásként használta Mikel Arteta, azonban tavasszal az Arsenal edzője már hamis kilencesként vette számításba, és tagadhatatlanul világklasszis teljesítményt nyújtott, aminek eredményeként még a brazil Gabriel Jesust is kiszorította a csapatból. 

Havertz nem az a játékos, aki szezononként 40 gólt lő, azonban rendkívül erős a párharcokban és az összjátékban, a játékintelligenciája is átlagon feletti, így a gólszerzés mellett a kiszolgálásban is főszerepet vállal. 

Germany - Greece
Kai Havertz a német válogatott egyik leghasznosabb játékosa
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

Ha mégsem Havertz lesz a középcsatár, akkor Maximilian Beier, Deniz Undav vagy Niclas Füllkrug lehet az előretolt csatár. A németek nyilván párás szemmel emlékeznek arra, amikor az 1972-es Eb-re csatárposzton Gerd Müller, Jürgen Grabowski, Jupp Heynckes és Uli Hoeness volt nevezve, az 1980-asra Karl-Heinz Rummenigge, Horst Hrubesch és Klaus Allofs, míg az 1992-esre Rudi Völler, Jürgen Klinsmann, Karl-Heinz Riedle és Andreas Thom, és megkérdezik, mit keres itt Beier vagy Undav.

Viszont akár Füllkrug, akár Undav, akár Beier játszik, a mögötte lévők támogatásával nyújthat olyan maradandó produkciót, mint anno Oliver Bierhoff, Mario Gomez vagy Lukas Podolski. 

Amennyiben a magyar válogatottnak lesz lehetősége, hogy begyakoroljon egy csapattaktikát, akkor lehet esélye Németország ellen, mert az utóbbi gárda egyénileg ugyan jobb focistákból áll, de sokkal kevesebb az igazi klasszisa, mint az elmúlt évtizedekben. 

Szervezett játékkal megnehezíthető a dolga, bár úgy tűnik, hogy az elmúlt évek szerencsétlenkedése után a németek a hazai eseményre ugyanúgy összekapják magukat, mint 2006-ban, amikor szintén egy nagy gödörből kimászva lettek vb-bronzérmesek.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről