Következő mérkőzések
Spanyolország
18:002024. július 05.
Németország
Portugália
21:002024. július 05.
Franciaország
Vágólapra másolva!
Nagy botrány tört ki Angliában, ugyanis a megélhetési válság ellenére drasztikusan emelkedtek a bérletárak a Premier League-ben.

Az angol labdarúgó-bajnokság 20 csapata közül 14 már bejelentette, hogy a 2023/24-es szezonhoz képest emelni fog a bérlet árakon. Annak ellenére, hogy a Premier League-ben köztudottan óriási televíziós bevételek vannak, több klub is azt állította, hogy a közvetítési költségek megnövekedtek, ezért nem maradt más választásuk, mint hogy emeljenek a jegyárakon.

arsenal
Az Arsenal "csak" ötszázalékkal emelte meg az éves bérletek árait
Fotó: AFP

Az orosz-ukrán háború miatt gyakorlatilag minden téren megugrottak a fogyasztói árak. A PL-csapatok közül csak a Brentford, a Chelsea, a Sheffield United és a Tottenham árai mutattak „elhanyagolható” szintű növekedést az előző szezonhoz képest, míg a rendre európai kupasorozatokban vitézkedő Arsenal, Liverpool, Manchester City és Manchester United is jóval megemelte az árait – annak ellenére, hogy ezek a topcsapatok fontmilliókat keresnek csak a kereskedelmi bevételekből.

Az előző szezonban a kieséstől épphogy megmenekült Nottingham Forest szurkolói leginkább azért lehetnek dühösek, mert a bérletárak árai 20 százalékkal emeltek, de az Aston Villa, az Everton és a Wolverhampton is két számjegyű növekedéssel sokkolta a szurkolóit. A Wolverhamton szurkolói közül sokan nem tetszésüket fejezték ki, mivel 

az áremelkedés sok szurkolónak - különösen a családosoknak - okozhat fejfájást, és emiatt egyeseknek már komolyan fontolóra kell venniük, hogy megengedhetik-e maguknak anyagilag a meccsre járást. A Farkasoknál a felnőtt bérlet 786 fontról (359 ezer forint) 833-ra (380 ezer) emelkedett.

Wolverhampton Wanderers v Crystal Palace - Premier League
Egekbe szöktek a bérlet árak a Wolverhampton meccseire
Fotó: NurPhoto via AFP

A szurkolók fellázadtak a magas árak miatt

Mindez azért szomorú, mert egy generációról generációra terjedő hagyománynak vethet így véget a liga. A Woverhamptonnál bejelentették azt is, hogy 

a 14 éven aluli gyerekek esetében az árak 190 százalékkal emelkednek, vagyis az eddigi 105 font (48 ezer forint) helyett már 305 fontot (140 ezer forint) kellene fizetnie annak a szülőnek, aki ki akarja vinni a meccsre a gyerekét.

 A Wolves 1877 Trust szurkolói csoport elnöke, Daniel Warren a BBC-nek elárulta, hogy már tárgyalnak a klub képviselőivel, és már történt is előrelépés az ügyben, ugyanis jelen állás szerint a 2024/25-ös szezonra mégsem emelnek árat a 14 éven aluliak számára, valamint a 2025/26-os idényben a felnőtt bérletek árai sem fognak változni.

A Wolverhampton  a klub történetében mindig is nagyon alacsony áron adta a jegyeket a 14 éven aluliak számára , hogy a fiatal szurkolók is kedvet kapjanak a futball iránt. Ezek a szurkolók fiatal koruktól kezdve életük végéig kitartanak a klub mellett. Pozitív, hogy ezt a klub is észre vette. A javasolt áremelés irreálisan sok volt"

  fogalmazott Warren.

A bérletárak egyébként azért is emelkednek, mert a klubok számára már gazdaságilag sokkal előnyösebb lett olyan szurkolóknak értékesíteni a jegyeket, akik annak ellenére kifizetik a csillagászati összegű jegyárakat, hogy nem is tősgyökeres szurkolók. Kieran Maguire pénzügyi szakértő szerint a hűséges, lokálpatrióta szurkolók néhány év múlva már teljesen el fognak tűnni a labdarúgásból.

Kapcsolódó cikkek:

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

 

Mindent egy helyen az Eb-ről