Következő mérkőzések
Svájc
18:002024. június 29.
Olaszország
Németország
21:002024. június 29.
Dánia
Vágólapra másolva!
Csütörtök délután az Eb-re készülő magyar labdarúgó-válogatott sajtótájékoztatót tartott Weiler im Allgäuban. Két nappal a svájciak elleni találkozó előtt Dárdai Márton és Fiola Attila nyilatkozott a média munkatársainak. Dárdai az Origónak elárulta, hogy van-e esély arra, hogy középpályán játsszon. Fiola pedig elmondta, miben rejlik a csapat ereje és arról is beszélt, hogy az idei Eb-n nem valószínű, hogy álomgólt fog lőni.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése a 17. férfi labdarúgó Európa-bajnokságról, Németországból.

A magyar válogatott Izrael elleni felkészülési mérkőzése után Marco Rossi szövetségi kapitányt megkérdezték arról, hogy a meccshiánnyal küszködő, ámde alapembernek számító Szalai Attilának vagy pedig annak a Dárdai Mártonnak van nagyobb esélye a csapatba kerülésre, aki mindössze csak három válogatottsággal rendelkezik. Az olasz szakember mindkét játékosát méltatta és egy héttel a svájciak elleni Eb-találkozó előtt azt mondta, hogy jelenleg mindkettejüknek ugyanannyi esélye van kezdőcsapatbeli tagságra. 

Magyarország - Koszovó, 2024. március 26., barátságos mérkőzés, foci, Puskás Aréna, meccs,
Dárdai Márton Koszovó ellen kezdett először a válogatottban
Fotó:  Polyák Attila - Origo 

A 22 éves Dárdai Márton a német Hertha BSC csapatában többnyire középpályásként futballozik, de a válogatottban Marco Rossi belső védőként számít rá. Az Origo kérdésére Dárdai elmondta, hogy szívesen játszana a válogatottban is középpályást, de a szövetségi kapitány egyelőre a védelemben számít rá, de bármi megtörténhet a jövőben. 

Dárdai korábban utánpótlás szinten a német korosztályos válogatottakban futballozott, de úgy érzi, jó döntést hozott akkor, amikor a magyar válogatottat választotta. 

U21-ig német válogatott voltam, de mindig benne volt a fejemben, hogy valamikor döntenem kell. Aztán, amikor eljött az ideje, Marco Rossi kijött hozzám Berlinbe és egy nagyon jó beszélgetés után eldöntöttem, hogy magyar válogatott leszek. Szerintem jól döntöttem” 

– mondta Dárdai Pál középső fia, aki kihagyta az Izrael elleni felkészülési meccset, de szerencsére nincs baja. 

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, sajtótájékoztató, 2024.06.13.
Dárdai Márton édesapja is a helyszínen szurkol majd az Eb-n
Fotó: fotó: Mirkó István 

„Egészséges vagyok. 

Kicsi izomfáradtságot éreztem, de szerencsére nem voltam sérült. Jól vagyok, készen állok az Európa-bajnokságra. Remek a hangulat a csapaton belül, a körülmények is kifogástalanok. Sokat vagyunk együtt, drukk sincsen senkiben, úgyhogy semmilyen kifogásunk nem lehet”

 – tette hozzá Dárdai Márton, aki végezetül az is elárulta, hogy édesapjával, a korábbi szövetségi kapitánnyal sms-ben szokott kommunikálni meccsek előtt. 

Fiola Attila május elején szenvedett vállsérülést, és azonnal meg kellett műteni. Sokáig úgy tűnt, a 34 éves védő lemaradhat pályafutása talán utolsó Európa-bajnokságáról, azonban a rehabilitációja olyan jól haladt, hogy bekerült Marco Rossi Eb-keretébe, az Izrael elleni felkészülési meccsen pedig már tudott is játszani egy félidőt. 

„Nagyon kompakt csapat a svájci, a játékosok 95%-a Bunesligában játszik, top bajnokságban. 2017-ben egy csoportban voltunk a vb-selejtező sorozatban, de sajnos oda-vissza megvertek minket. Azóta viszont sok minden megváltozott. Nagyon kemény meccsre számít mindenki. Nyilván kielemeztük őket, de szeretnénk csak magunkkal foglalkozni” – mondta Fiola a közelgő Svájc elleni Eb-mérkőzésről. 

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, sajtótájékoztató, 2024.06.13.
Fiola Attila mindent alárendelt az Eb-szereplésnek
Fotó: fotó: Mirkó István 

Fiola Attila a harmadik Európa-bajnokságára készülhet. Az 57-szeres válogatott védő már a 2016-os franciaországi Eb-n is ott volt, azonban az osztrákok elleni első meccsen egy becsúszás után kifordult a bokája, ezért több találkozón nem léphetett pályára a kontinenstornán. 

A sérülése ráadásul rendesen kihatott a Vidi védőjének pályafutására, mert nem tudott miatta külföldre igazolni, ráadásul azóta is bandázzsal játszik. 

Fiolát öt évvel később valamelyest kárpótolta az élet, ugyanis a 2021-es, részben hazai rendezésű Európa-bajnokságon balról befelé húzva gyönyörű gólt lőtt a franciák elleni csoportmeccsen a Puskás Arénában, aminek köszönhetően a magyar csapat pontot rabolt az akkori világbajnoktól. 

Fiola Attila volt a magyar csapat hőse a 2021-es Eb-n
Fotó: Csudai Sándor - Origo

„Valószínűleg most nem a bal oldalon fogok játszani – ha játszom majd – úgyhogy ez most kivitelezhetetlen lesz” – mondta nevetve Fiola, aki arról is kérdezett a Metropol, hogy mi kell ahhoz, hogy a magyar csapat überelje a három évvel ezelőtti Eb-szereplést. 

Ha továbbjutunk, azzal már überelni tudjuk. A három évvel ezelőtti nagyon erős csoport volt, de a mostani is kemény. Németország kiemelkedik, de a másik három csapat azonos erőt képvisel. Most a szombati meccsre összpontosítunk. A svájciak ellen akarunk szép eredményt elérni, aztán meglátjuk meddig mehetünk”

 – folytatta a 34 éves védő, aki azt is kijelentette, hogy a mostani a legjobb magyar válogatott, amiben eddig szerepelt. 

„A közösség remekül kialakult. Ez az igazai ereje a válogatottnak. Vannak kiváló egyéniségek, de az erőnk az egymásért való küzdésben és a csúszás mászásban van. Ez a mostani csapatot előrébb helyezi, mint bármelyik korábbi válogatottat.”

Fiola Attilának rengeteg sérülése volt az utóbbi időben, de elárulta, hogy készen áll a játékra. 

„Ha reggelig itt ülünk sem tudom összeszámolni a sérüléseimet. Az utóbbi időben háromszor is műtöttek. 

Korábban félrekezelték egy térdsérülésemet, Litvániában elszakadt a bokám, úgy játszottam végig a meccset. Aztán most május elején eltört a kulcscsontom, meg kellett operálni is betettek egy lemezt. Nehéz időszakon vagyok túl, de szívós gyerek vagyok”

 – mondta Fiola Attila, akinek az orvosok azt mondták a májusi műtétje után, hogy le kell mondani az Eb-szereplésről.

Magyarország, magyar válogatott, központ, főhadiszállás, szállás, Foci EB, labdarúgó Európa-bajnokság, Euro 2024, Euro2024, labdarúgás, euro2024magyarok, Weiler im Allgäu, sajtótájékoztató, 2024.06.13.
Dárdai Márton és Fiola Attila a magyar válogatott sajtótájékoztatóján
Fotó: fotó: Mirkó István

„A műtét után azt mondták, hat-nyolc hetet kell kihagynom. Nem volt egyszerű, de megcsináltam. Rengeteg támogatást kaptam. Kemény időszak volt, de túl vagyok rajta. Az a legfontosabb, hogy itt vagyok. Hasonló szinten vagyok mint a többiek. Nyilván a meccsterhelés nincs meg, de próbálom magam az edzéseken visszahozni, plusz munkákat csinálni. Minden tőle telhetőt meg fogok tenni a csapatért” – tette hozzá az 57-szeres válogatott focista, aki végezetül elmondta, hogy nagyon örül annak, hogy a magyar válogatott játékosai a szerdai nyilvános edzésén boldogságot tudtak okozni a gyerekeknek és a kilátogató családoknak. 

A magyar válogatott szombaton a svájciak ellen Kölnben kezdi meg az Eb-szereplését, majd Stuttgartban előbb június 19-én a házigazda németekkel, négy nappal később pedig a skótokkal találkozik a csoportkörben.

Hirdetés: Ha kedvet kapott a fogadáshoz, keresse fel a Szerencsejáték Zrt. Tippmix Pro oldalát, ahol azonnal fogadhat, játszhat, nyerhet.

Mindent egy helyen az Eb-ről