A kínai konyha legalapvetőbb fogásai, amelyeket mindenképp ki kell próbálnunk

Vágólapra másolva!
Mai cikkünkben a kínai gasztronómia világába tekintünk be, ami a sokak által ismert egyhangú gyorsbüfé-kínálattól eltérően egy rendkívül izgalmas, ezerarcú konyha, az ízek valóságos kavalkádja jellemző rá. Csípős, édeskés, savanykás aromák, ropogós zöldségek, csirke, kacsa, rákfélék, tésztabatyuk, és még rengeteg finomság várhat ránk, ha kicsit jobban belemélyedünk a kínaiak konyha kulturjába. Mutatunk néhány népszerű, mégis különleges fogást, amit érdemes lehet házilag is elkészíteni.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetekben bemutattuk a szomszédos országok nemzeti ételeit, a legnépszerűbb mediterrán fogásokat, az ausztrál és a skandináv területek gasztronómiáját. Nemrég betekinettünk a thai ételek és a japán konyha világába, ez alkalommal pedig a szintén rendkívül népszerű kínai ételek következnek a sorban.

Ha a kínai konyháról beszélünk, szinte mindenkinek a hazánkban is egyre elterjedtebb kínai gyorsbüfék ételkínálata ugrik be, elsőként azok közül is a mézes-szezámmagos vagy az illatos-omlós csirke, a csípős-savanyú leves, esetleg a két legnépszerűbb köret, a pirított tészta szójaszósszal és zöldségekkel, vagy a tojásos-zöldséges rizs.

Szezámmagos, mézes, csirke
Szezámmagos-mézes csirke
Fotó: Shutterstock

Az autentikus kínai konyha azonban valójában jóval több ennél, és merőben más, mint ahogyan a magyarok elképzelik. Az eredeti kínai ételek kevésbé zsírosak, sokkal inkább csípősek, fűszeresek, sok-sok színes zöldséggel, melyeket leginkább szószos ételekben vagy roppanósra párolva fogyasztanak. Ahogy a többi ázsiai országban, itt is kedvelt alapanyag a bambuszrügy, a mungóbabcsíra, a káposzta, a hagymafélék és a sárgarépa. Kedvelt ízesítő a chili és a szójaszósz. Szívesen ötvözik a különféle ízeket, például az édeset a csípőssel, esetleg a savanyúval. Jellemző rájuk, hogy az ízek legtökéletesebb harmóniájára törekednek.

A különböző tartományokban - szecsuáni, kanton, huaiyang, pekingi, xinjiang - más-más fűszereket és elkészítési módokat részsítenek előnyben. Míg például a kanton és a huaiyang konyhában az enyhe ízvilág és a friss hozzávalók dominálnak, a szecsuáni konyha a csípős és erőteljes ízekről híres, kedvenc fűszerük a szecsuáni bors, a chilipaprika és a fokhagyma.

Azonban Kína egész területén jellemző a szertartásos jellegű, közösségi étkezés, az étel tisztelete, és az étkezés végén történő, rituálészerű tea-és desszertfogyasztás.

Zöldséges, rizs
Zöldséges rizs
Fotó: Shutterstock/Copyright (c) 2023 DronG/Shutterstock.  No use without permission. / Shutterstock/Copyright (c) 2023 DronG/Shutterstock.  No use without permission.

Köretként leggyakrabban rizst fogyasztanak, akár napi többször is, leginkább minden főétkezésre. Mondhatni, ami a magyar ember számára a kenyér és a pékáruk, az a kínaiak számára a rizs. Ezen kívül gyakran fogyasztanak pirított tésztát zöldséges, húsos, halas, esetleg garnélás feltéttel. Kedvelt alapanyag náluk a fermentált tofu is.

Pirított, tészta
Pirított tészta
Fotó: Shutterstock

Ezen kívül nem ritkák a számunkra extrém ételek fogyasztása sem, amilyen például a százéves tojás, a csirkeembrió.

Mi azonban most olyan nemzeti ételeket szeretnénk bemutatni, amelyek ismerősek lehetnek a magyar gyomor számára is, sőt, akár otthon is elkészíthetők, mégis őrzik magunkban az autentikus kínai ízvilágot.

Pekingi kacsa

A pekingi kacsa az egyik legautentikusabb kínai étel, amelyet ma már a világ számos részén felszolgálnak. 

A mézes-borecetes pácban áztatott kacsa bőrét ropogósra sütik, majd vékony csíkokra vágják, és vékony, lótuszlevél-szerű palacsintalapokba csavarva, fűszeres mártással, mogyoróhagyma-és uborkaszeletekkel fogyasztják

 az étkezések során.

Pekingi, kacsa,

Fotó: Shutterstock/Pixel-Shot 
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!